Enza Zaden presenteert mogelijkheden 'saladbar' van de toekomt
De plot met slatypes en rassen van Enza Zaden
Top 4
Voor Enza Zaden staat sla, na paprika, tomaat, komkommer in de top 4 van meer dan 30 gewassen qua omzet. Vandaar dat ze veel energie stoppen in het veredelingsprogramma. "We veredelen onze rassen op houdbaarheid, alle benodigde resistentie en sterkte tegen binnenrand", vertelt teeltadviseur Fokke Hoeksma. "Zeer succesvol is het ras Eduardo. Dat is zowel geschikt voor de verwerking als voor de versmarkt. Met dat ras kun je dus beide kanten op. Het heeft een lang teelttraject: van het voorjaar tot en met het najaar en een goede houdbaarheid, mede doordat het traag groeit. Een mooie aanvulling op Eduardo is Elmundo, een betrouwbaar zomerras met gesloten bollen die zich snel laten oogsten. Het nieuwe ras Gonzalo is bedoeld voor de zomerteelt op zandgrond. Het ras blijft compact en in is sterk tegen rand en testen wijzen uit dat het een sterke houdbaarheid heeft in de bewaring, mede door de groenere onderkant."
Bindsla heeft meer kleur dan ijssla, hier een little gem met groen en gele binnenkant
Toekomst
Veel innovaties zijn te vinden op de plots met bindslatypes die een groeiende populariteit kennen. In Nederland zijn verschillende types te vinden in de schappen van Albert Heijn, Lidl en Jumbo. Bindsla bevat vergeleken met ijssla meer droge stof wat het meer crunchy maakt en heeft ook meer smaak. Het is een belangrijke ontwikkeling voor Enza Zaden. "We kijken naar de toekomst en zijn er klaar voor", aldus Fokke.
Anthocyaan geeft kleur aan de bindslatypes
Migratie van sla
Op de Europese markt is bindsla al zeer populair in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. Mondjesmaat raakt het type bekend in Nederland, Frankrijk en Scandinavië. "Oorspronkelijk komt het uit de mediterrane landen (Egypte). Het is een oer type sla. Met veredelingsprogramma's is men relatief gezien nog maar kort bezig. Veredeling in botersla en ijssla begon al vroeg in de vorige eeuw", vertelt veredelaar Jeroen Nannes. "Nu hoeft dat niet meer maar voorheen werden de bladen van geoogste bindsla bijeen gebonden en vandaar de naam. Bindsla is ook bekend onder de namen Cos, en romaine. Dat komt omdat de Romeinen het gewas in met name mediterrane landen hebben verspreid. Nederland en Duitsland zijn van oorsprong botersla en ijssla (onder invloed van de fastfoodketens) landen. De recente herintroductie van bindsla in de Noord-Europese markten is gestart door de migranten uit Marokko en Turkije. Ook in de Oost Europese landen waar de echte voedingsgewassen nog domineren, wordt sla meer populair. Het is een internationale ontwikkeling. 90 % van onze bezoekers komt uit het buitenland."
Makkelijk te oogsten babyleafs bieden haast oneindige variatiemogelijkheden zijn zeer gewild in het Verenigd Koninkrijk waar supermarktketens zich willen onderscheiden met exclusieve salades.
Onderscheiden met sla
In bindsla zijn 4 types te onderscheiden die in lengte verschillen: large (30 cm van top tot teen); midi Cos (25 cm); mini Cos (16-17 cm) en little gems (12 cm). Via veredelingsprogramma's worden daar verschillende kleurtjes in gekruist. Jeroen: "De groentenmarkt wordt gedomineerd door groen. Maar aan de rode kleurstof anthocyaan, dat bijvoorbeeld in rode kool zit, worden goede gezondheidseigenschappen toegedicht. In Amerika staat men daar positief tegenover en dat slaat over op sla. We begonnen met vaalrood maar het lukt ons om steeds rodere bladeren te selecteren. We hebben nu mono red, triple red en kersenkleur. Bovendien kunnen we ook variatie aanbrengen in bladtype. Dat is met name belangrijk voor de markt in het Verenigd Koninkrijk. Daar willen de supermarkten zich kunnen onderscheiden met hun eigen exclusieve type sla. Sla is namelijk een van de best renderende producten voor supermarkten."
Smaakpotentie zit in het ras Ximenes, een Mini Cos. Het heeft de voorkeur van hazen die de proefvelden weten te vinden
Hazen
Smaak wordt ook een belangrijkere eigenschap om op te selecteren. Daarin is ons mini Cos assortiment en met name de rassen Ximenes en Xiomara veelbelovend. "Deze zijn duidelijk zoeter. Grappig is dat de hazen er ook een sterke voorkeur voor hebben. Mini Cos types eten ze graag en de sla op de andere proefplots laten ze staan", aldus Jeroen.
Variatie in kleur en bladvorm met EaZyleafs is ook goed mogelijk. De opbrengst per hectare is hoger dan van babyleafs
Variatie
Veel variatie is mogelijk met babyleafs in kleurtjes en bladvormen. Het zijn aparte slablaadjes die als spinazie geteeld kunnen worden. "Het is mogelijk om mechanisch te oogsten. Maar één keer snijden en je hebt meteen losse blaadjes om in een zakje te verpakken. Commercieel is het echter alleen aantrekkelijk op goedkopere gronden. De opbrengst per hectare is vergeleken met kroppen flink lager. Daarom hebben we ook EaZyleafs ontwikkeld, compacte losse kropjes zonder pit die met een keer snijden losse blaadjes opleveren."
Living lettuce is gewild in de horeca; consumenten kunnen de sla zelf plukken
Assortiment
Naast ijs- en bindsla heeft Enza Zaden ook andere slasoorten in het assortiment: Botersla, Krulsla, Lollo Rossa, Lollo Bionda en de groene en rode eikenbladtypes. Enza Zaden gaf ook een presentatie van geoogste vollegrondsgewassen met bloemkool, pompoen, broccoli, courgette, prei, alle kruiden en natuurlijk radijs, een gewas waar Enza Zaden marktleider in is met het ras Celesta.
Enza Zaden presenteerde ook geoogste vollegondsgewassen
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
[email protected]
www.enzazaden.nl