Australische uiensector blijft positief ondanks overaanbod

De Australische uiensector ziet de jaarvergadering en conferentie van volgende week met optimisme tegemoet ondanks het huidige overaanbod op de markt. 

Op 12 en 13 oktober zullen vertegenwoordigers uit de Australische uiensector in Sydney samenkomen om een aantal onderwerpen te bespreken variërend van de export tot teeltprogramma's. De aanvoer zal ook onderwerp van gesprek zijn. Onions Australia directrice Lechelle Earl laat weten dat er over de versmarkt nog niet veel bekend is omdat in Queensland het rooien net begonnen is. Ze vertelt echter dat het er wel naar uitziet dat er nog meer product beschikbaar komt.

"De markt kampt met overaanbod omdat Zuid-Australië nog steeds uien uit bewaring aan kan voeren en de oogst in Queensland net is begonnen waardoor er een overlap ontstaat," legt Earl uit. "Er zijn teveel gele uien maar het overaanbod aan rode uien zal wat minder worden. De prijzen liggen al drie maanden op hetzelfde niveau. Normaal gesproken komt de markt weer wat in beweging als het seizoen in Queensland aanvangt. New South Wales en Queensland hebben ideale groeiomstandigheden gehad met hoge opbrengsten en een goede kwaliteit."
Onions Australia laat weten dat de export de groei van de sector aanjaagt en mogelijkheden biedt tot uitbreiding. 

"De laatste paar jaar is de export uit Zuid-Australië fors toegenomen," vervolgt Earl. "Er is behoorlijk wat activiteit op de Thaise markt. Dit is een goede markt voor ons evenals de meeste andere markten in Zuidoost-Azië. Er wordt ook geëxporteerd naar Maleisië, Hong Kong, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan maar Thailand is de grootste groeimarkt. We zetten hier grote volumes af. Telers in Queensland zijn eveneens begonnen met het onderzoeken van hun exportmogelijkheden."

Er zit ook beweging in de rassen nu Seminis heeft aangekondigd dat telers in Zuid-Australië het Amerikaanse ras Duster mogen planten. Men hoopt dat dit de concurrentie tussen de zuidelijk en noordelijke teeltgebieden verder zal doen afnemen.

"Er zijn nieuwe ontwikkelingen en zaadbedrijven brengen nieuwe rassen op de markt waardoor Queensland zijn seizoen kan vervroegen en kwaliteit kan verhogen," legt Earl uit. "De zuidelijke regio's komen met hun nieuwe rassen ook eerder op de markt."

Tijdens de jaarvergadering en conferentie zullen er sprekers van Hort Innovation en Austrade aan het woord komen. Aanwezigen zullen onder meer de gelegenheid hebben om markten in Sydney te bezoeken. 
Voor meer informatie en inschrijving:
Lechelle Earl, 
Onions Australia
Phone: +61 458 111 126

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven