Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan van der Spek: "Zo droog zijn onze uien in deze periode nog nooit geweest"

Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring

Tholen - In het afgelopen jaar heeft uiensorteer- en pakstation Ajuin uit Moerkapelle haar locatie uitgebreid met een nieuwe loods van 1.250 m2, goed voor de kistenbewaring van 2.000 ton uien. Het bedrijf van de broers Johan, Paul en Jan van der Spek koos daarbij voor de installatie van een drietal VaccTeks van AgroVent, na eerst deze bewaartechniek in Denemarken aan het werk te hebben gezien. De VaccTeks in zijn de schuur, achter de drukwand van de kistenopslag, ingebouwd. Jan van der Spek is enthousiast over de techniek. "Zo droog zijn onze uien in deze periode nog nooit geweest."



Bij Ajuin zijn slechts vier personen op fulltime basis werkzaam en daar is de bedrijfsvoering op aangepast. "Dat zou niet kunnen als we zelf zouden exporteren, want dan moet er altijd iemand op kantoor zitten. Wij richten ons op het bewaren, sorteren en verpakken en voorzien exporteurs van gele, rode en bio-uien in verpakkingen variërend van 1 kilo tot big bags", vertelt Jan. Hij vindt het werken met weinig personeel in een familiebedrijf een groot voordeel. "Het maakt ons flexibel. Als wij niets kunnen verdienen, houden we ons rustig en als het druk is, doen we een stapje harder."



De VaccTek-techniek maakt het mogelijk om de uien weersonafhankelijk te drogen. Nu is condensdrogen geen nieuwe techniek, maar Agrovent is er als eerste in geslaagd deze breed toepasbaar te maken in de bewaring van aardappelen en uien. "Het belang van het goed kunnen drogen van uien wordt ieder seizoen meer duidelijk. Een natter en warmer klimaat en de reductie van chemische middelen maakt het steeds moeilijker om uien met zo weinig mogelijk rot en verlies te bewaren. Essentieel hierbij is het bij verwarmen van de lucht waarmee gedroogd wordt, wat nu vooral met gaskachels gebeurt", vertelt Huub Kasius van AgroVent.



"Maar het verwarmen met gas heeft nogal wat nadelen. Het is allereerst kostbaar. Eigenlijk wil je voor een goede onderdrukking van schimmels en bacteriën met een
temperatuur van 30 graden of meer drogen. Gezien de kostprijs van gas werken veel mensen met een temperatuur van maximaal 20 graden, wat bijvoorbeeld voor rode uien niet voldoende is. Het verbranden van gas brengt juist extra vocht in de schuur. Iedere kilogram gas die wordt verbrand produceert weer 1,6 kg water. De warme, wat vochtige lucht kan juist voor extra condensatie of vochtplekken
in de kisten zorgen. Bijna 10% van het gasverbruik is nodig om het door verbranding ontstane water te verwijderen. Daarbij is het inefficiënt, want een groot deel van de kostbare warmte gaat door de luiken weer naar buiten. Daarbij komt nog dat het droogresultaat sterk beïnvloed wordt door de condities van de buitenlucht", vervolgt Huub.



Met de VaccTek-techniek is hier een oplossing voor gevonden, waarmee er een compleet nieuwe wijze van drogen en bewaren ontstaat. Onafhankelijk van de
buitenlucht en zonder verwarmen met gas worden droogtijden gehaald die 50%
korter zijn en tot 80% minder energie verbruiken. "Het maakt je een stuk bedrijfszekerder en dat resulteert in kwaliteitsbehoud. Met name in het oogstseizoen kunnen we de uien nu veel sneller drogen. Andere jaren kwamen de plantuien wel eens van het land bij een temperatuur van 20-25 graden en een luchtvochtigheid van 90%. Nu kunnen we die gelijk 'vol gas' zonder gas drogen", vertelt Jan van der Spek.



Het resultaat van de VaccTeks is ook heel direct zichtbaar, want het water loopt, in natte omstandigheden met een straal tegelijk weg. "Per VaccTek kan er zelfs 160 liter water per uur worden afgevoerd", vertelt Jan. Hij ziet het als een groot voordeel dat het een compleet geïntegreerd systeem is. "We gebruiken weinig koudemiddelen, De bewaring wordt nog steeds met de bewaarcomputer bewaakt en geregeld, waardoor we maximaal kunnen sturen. Daarbij benutten we de warmte van condens volledig. Alle energie die vrijkomt wordt gebruikt om de uien te verwarmen."



"De laatste bewaren we een toenemend volume biologische uien. Met de biologische uien komt het in de bewaring nog nauwer en we zien nu al dat het onze uitval beperkt. Zo kunnen we de rotte uien goed wegdrogen. Andere jaren kon je na een droge oktober- en een natte november maand nog weleens niet goed drogen. Nu gaat de deur dicht en droog je als een tierelier. Het mag dan wat kosten, maar ik denk wel dat het de toekomst is", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan van der Spek
Ajuin
Julianastraat 114
2751 GA Moerkapelle
079 593 3338
ajuinbv@gmail.com

Agrovent B.V.
Gildenweg 18
8304 BC Emmeloord
T +31 (0)527 636 150
info@agrovent.nl
www.agrovent.nl