Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Arie van Baalen: "VK bij lange na niet zelfvoorzienend"

Brexit schrikbeeld Nederlandse uienexport?

Tholen - et Verenigd Koninkrijk is na Senegal de tweede exportbestemming voor Nederlandse uien. Afgelopen jaar nam de totale export naar het land met ruim een derde toe in vergelijking met het jaar ervoor, waardoor de export boven de 140.000 ton uitkwam, goed voor ongeveer 14% van het totale geƫxporteerde volume Nederlandse uien. Al met al positieve cijfers, maar wat zijn de gevolgen van de Brexit op deze exportstroom? In de Primeur die dit weekend verschijnt een interview met Arie van Baalen van River Onions
 
Door een daling van het Britse pond wordt het importeren van agrarische producten voor de eilandbewoners duurder. Naar verwachting zwakt de koers volgend jaar verder af, wat een negatief effect heeft op de export. Toch is Arie van Baalen niet direct bevreesd voor een daling van de uienexport naar het Verenigd Koninkrijk. "Het Verenigd Koninkrijk is een importland en is bij lange na niet zelfvoorzienend. Ik merk nu ook geen grote animo om de uienteelt uit te breiden. Na een duur jaar treedt altijd de zogeheten varkenscyclus in werking waarbij er het volgende jaar weer een areaaluitbreiding is en dat heeft vaak weer lagere prijzen tot gevolg."

"De Brexit zorgt weliswaar voor economische instabiliteit, maar ik verwacht niet dat het grote impact zal hebben op het aankoopgedrag van de uien. Kenmerkend aan de uienprijzen is dat ze, ook door het seizoen heen, enorm fluctueren. Een daling of stijging heeft vaak veel meer impact dan een pond die pakweg 10% duurder wordt. Het prijsverschil van het product is vaak groter dan het valutaverschil. Als de uien laaggeprijsd zijn, maakt de pondkoers per saldo niet eens zoveel uit", vertelt Arie. "Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je valutarisico's goed hebt ingedekt door middel van een valutaverzekering. Daar moet je bovenop zitten, maar dat is in de uienhandel met de vele exportbestemmingen sowieso een must. Als de eisen met betrekking tot documentatie en transport strenger gaan worden, zou dat wel een belemmerend effect kunnen hebben op de export."

"Je zult zien dat wij als exportland ook na een Brexit onze weg wel weer vinden in het Verenigd Koninkrijk. Alleen als het land een importverbod voor Nederlandse uien instelt, is het afgelopen, maar dat lijkt me erg onwaarschijnlijk. Voorafgaand aan het referendum was de Brexit een 'hot item', maar zoals een Britse klant toen tegen me zei: "Morgen kost het me heel veel geld en overmorgen gaan we vrolijk verder op een ander koersniveau."


Voor meer informatie:
Arie van Baalen
River Onions
Verdrietweg 1
5306 HB Brakel
Mob: 06-53469881
[email protected]
www.river-onions.nl