Uien binnen, nu scherp zijn op bewaring
"Er is vorige week een enorme slag geslagen bij de uienoogst", vertelt inkoper Remko Wilms van Waterman Onions bv. "Dit geldt zowel voor directe levering als voor uien die de bewaring in gaan." Wilms schat dat in de meeste teeltgebieden 95% of meer van de uien achter de planken ligt. "Alleen in Noord-Groningen en Oost Nederland lag eind vorige week nog zo'n 10% op het land."
Bij de opbrengsten constateert Wilms grote landelijke verschillen. "Ten noorden van de Ketelbrug zijn de opbrengsten gewoon zeer goed en is de sortering grof. De zuidelijke provincies oogsten fors minder uien die ook fijner van sortering zijn."
Niet achterover leunen
Zoals verwacht is de kwaliteit van de uien die na de regen zijn binnengehaald er niet op vooruit gegaan. "De kleur is een stuk minder maar dat is slechts buitenkant", stelt Remko. Hij maakt zich meer zorgen om de onzichtbare belagers die nu op de loer liggen. "We krijgen diverse meldingen over natrot, witrot en late fusarium. Ook komt er in de rode uien relatief veel bacteriezuur voor." Om uitbreiding tegen te gaan, is adequaat en effectief drogen daarom van groot belang, stelt Wilms. "De uien zelf zijn ver afgestorven en bevatten weinig vocht meer; daar ligt dus kaalvallendheid op de loer. Maar er zijn vaak grote hoeveelheden aanhangende grond mee naar binnen gekomen. Die moeten ook drogen. Zet als het even kan de kachel er voor en raadpleeg bij twijfel je afnemer."
Afzet loopt aardig
Over de afzet is Remko gematigd optimistisch. "Op dit moment hebben we een redelijk stabiele stroom richting Afrika met af en toe een leuke demarrage. Ook Aziƫ en Midden- Amerika zijn regio's en gebieden die we momenteel structureel van uien kunnen voorzien." De situatie wereldwijd overziend denkt Wilms dat voorzichtig optimisme op z'n plaats is, zeker voor de iets langere termijn. "Na Afrika kunnen er mogelijkheden ontstaan richting Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Maar verder dan de feestdagen durf ik niet te kijken."
Bron: Waterman Onions