Ook in Zwitserland zijn de uienprijzen laag

De zeer grote opgeslagen hoeveelheid uien, die tot aan de nieuwe oogst beschikbaar was, had dit jaar een groot effect op de Zwitserse uienmarkt. Vergeleken met de twee voorgaande jaren waren de prijzen dan ook laag.

In augustus daalde de groothandelsprijs ten opzichte van de voorgaande maand met 31 cent naar een zeer lage waarde van 0,82 Zwitserse frank per kg. Ook de prijs in de retail daalde naar een voor de zomermaanden ongebruikelijk lage waarde van 2,02 Zwitserse frank per kg. Vaak worden de prijzen in de retail niet zo snel aangepast als in de groothandel. Zo viel in augustus de daling van de consumentenprijzen minder sterk uit dan in de groothandel. Het aandeel dat de groothandelsprijs aan de consumentenprijs uitmaakt daalde daarmee naar 41%.
2017: tot nu toe lage prijzen
Van januari tot augustus behaalden uien gemiddeld een prijs van 1,03 Zwitserse frank per kg in de groothandel en van 2,10 Zwitserse frank per kg in de retail. De groothandelsprijs lag daarmee 24% lager dan vorig jaar toen deze op gemiddeld 1,35 Zwitserse frank per kg lag en 10% lager lag dan in 2015 (1,15 Zwitserse frank per kg). Ook de consumentenprijs tussen januari en augustus lag 10% c.q. 5% lager dan in de twee voorgaande jaren. Van de consumentenprijzen zijn ook nog de prijzen van eerdere jaren beschikbaar en ook hieruit blijkt: sinds 2011 zijn de prijzen zo laag als nooit tevoren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven