Uienprijzen stijgen tot nieuwe hoogten in India

Een gestage daling van de voorraad van vorig jaar heeft de uienprijzen op de groothandelsmarkten in de voornaamste Indiase teeltgebieden in Maharashtra opgedreven naar het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar.

De prijsstijging is van Maharashtra overgeslagen naar andere provincies en leidde tot een daling van de consumptie.

Uit gegevens van de National Horticulture Research and Development Foundation (NHRDF) in Nashik bleek dat de uienprijs op de grootste uienmarkt in Lasalgaon afgelopen maandag stond op 28,64 roepie (0,38 euro) per kg. Dit is een daling ten opzichte van de 29,54 roepie (0,39 euro) per kg van 2 november jongstleden. De prijzen stegen de afgelopen maand met 8,44 roepie (0,11 euro) per kg, oftewel 42 procent. Twee maanden geleden lagen de uienprijzen in Lasalgaon nog rond de 16,45 roepie (0,22 euro) per kg, bijna de helft van de huidige prijs.

De prijsstijging was vergelijkbaar op de grote markten van Gujarat, Delhi en Rajasthan. Dit prijsniveau is sinds oktober 2015 niet meer gehaald.

De consumptie van uien is gedaald nu de retailprijzen in Mumbai rond de 60 roepie (0,79 euro) per kg liggen en in Delhi tussen de 50 en 55 roepie (0,66 à 0,73 euro). De sterke stijging van de uienprijzen wordt toegeschreven aan vertragingen bij de oogst in Karnataka, als gevolg van ongebruikelijke regenval in oktober.

"Normaal gesproken arriveert de vroege Karnataka-oogst op de markt in de tweede helft van oktober. Dit jaar is de vroege oogst vertraagd doordat er laat ingezaaid is. De uien worden niet verwacht voor begin december," aldus Sanjay Sanap, groothandelaar in uien in Lasalgaon.

Handelaren verwachten dat slechts 40 procent van het gebruikelijke areaal in Karnataka dit jaar is ingezaaid, door onverwachte regenval. De hogere vochtigheid van de bodem die daarvan het gevolg was, leidde verder tot een lagere oogst. Karnataka is over het algemeen verantwoordelijk voor bijna 15 procent van de vroege uienoogst. De oogst in Maharashtra is eveneens vertraagd.

Bron:business-standard.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven