Kwaliteit organische stof inzichtelijk gemaakt
Koolstof in organische stof
Vaak wordt aangenomen dat organische stof voor zo'n vijftig procent uit C bestaat. Het schatten van de hoeveelheid C in organische stof is nu echter niet langer nodig. Dankzij verbeterde technieken kan Eurofins Agro nu op de BemestingsWijzer nu zowel het organische stofgehalte als de hoeveelheid C in de organische stof rapporteren*. Bodemorganische stof is onder andere van belang voor N- en S-mineralisatie, de binding van voedingstoffen (de kationen K, Mg, Ca en sporen), vochtbindend vermogen, bewerkbaarheid (structuur) en het is voedsel voor bodemleven.
Stabiel of dynamisch
Meer inzicht in de kwaliteit van organische stof geeft informatie over de bodemvruchtbaarheid. Organische stof met veel C zal niet gemakkelijk afbreken
(mineraliseren) en is dus stabiel. Stabiele organische stof levert daarmee minder N en S, maar draagt bijvoorbeeld wel positief bij aan de bewerkbaarheid en de kationenbinding (CEC). Eurofins Agro toonde eerder al aan dat op veel percelen de S in de organische stof afneemt. Dit is een indicatie dat bodems minder makkelijk S-leveren (de C/S ratio stijgt).
Bodemverbeteraars
De kwaliteit van organische stof kan niet in één jaar worden veranderd. De keuze voor het soort bodemverbeteraar (groenbemester, compost, bokashi, stro of dierlijke mest) en de verschillen in kwaliteit tussen de verschillende bodemverbeteraars, hebben na verloop van enkele jaren wel effect. Meer inzicht in de bodemkwaliteit geeft ook meer handvatten aan de keuze van bodemverbeteraars.Sturen op bodemvruchtbaarheid Eurofins Agro ziet het vermelden van organische stofgehalte in combinatie met het aandeel C in de organische stof als een eerste stap om meer zicht in te krijgen van de kwaliteit van organische stof. Eurofins Agro investeert ook in de pyrolysemethode. Dankzij deze methode is nog meer informatie te leveren over de kwaliteit van zowel grond als ook van bijvoorbeeld mest en compost. Zo krijgen boeren en tuinders nieuwe informatie om te sturen op bodemvruchtbaarheid en daarmee op behoud van opbrengst en kwaliteit van productie en efficiënt gebruik van nutriënten.