Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Telersprijs reageert niet op grote uienexport"

Tholen - Aan drukte ontbreekt het de laatste weken niet op de uienmarkt. "De laatste vijf weken hebben we behoorlijk werk gehad met z'n allen en de capaciteit goed kunnen benutten", constateert Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie. "Ook deze week is er weer een fors volume verladen in Vlissingen. Wel blijft zowel de baal- als de telersprijs stabiel. Er is veel aanbod beschikbaar en dat zal voorlopig wel even zo blijven. De telersprijs zie je in elk geval niet op de grote export reageren. Daarbij is natuurlijk de kans groot dat als de prijs oploopt, de export zal afnemen."



"Uit de laatst gepubliceerde exportcijfers zie je na twee extreme weken met een export van ruim 13.000 ton naar Senegal toch een correctie komen. Het is even spannend wat ze bijvoorbeeld in Senegal met het quotum gaan doen. Naast West-Afrika is Maleisiƫ redelijk aan de markt, heeft Indonesiƫ goede volumes afgenomen en is Midden-Amerika een behoorlijke afnemer. Binnen Europa ligt vooral de export naar het Verenigd Koninkrijk op een lager pitje. Deels valt dit te wijten door de Brexit, maar ik verklaar het vooral doordat de Britse telers - net als de Nederlandse - na het debacle van vorig jaar het tweede deel van het seizoen minder vertrouwen en eerder hun product verkopen."

"Hoe de tweede helft van het seizoen zal verlopen, is moeilijk te voorspellen. De kwaliteit is erg wisselend, maar als we straks in de tweede helft de betere partijen overhouden, zullen er zeker kansen ontstaan. Maar de wisselende kwaliteit zal zeker boven de markt blijven hangen. Vorig jaar bleef de kwaliteit van de uien erg goed, maar dit jaar zijn er flink wat partijen minder van kwaliteit. Met deze magere prijzen gebeurt het nog weleens dat de uien in de bewaring minder intensief worden gevolgd. Daarom is alertheid bij de telers zeker geboden", besluit Erik.

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl
www.monie.nl