Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Uienteelt 2017 geplaagd door insecten
Alle uienpercelen (ook zilveruien en plantuien) zijn zeer waarschijnlijk geruimd en bij menigeen ligt u de bewaarplaats vol in afwachting van goede afzetmogelijkheden zo meldt de Groene vlieg in de nieuwsbrief. De hoeveelheid en kwaliteit hangt uiteraard sterk af van de groeiomstandigheden en een goede ziekte / plaagbestrijding. Ter voorkoming van uienvliegschade heeft u de Steriele Insecten Techniek toegepast of de Groene Vlieg heeft uw gewas gemonitord op aanwezigheid van de uienvlieg. Om u een globaal beeld te geven wat er afgelopen seizoen wat betreft de uienvlieg zich heeft afgespeeld, hebben wij alle vangstgegevens van de fertiele uienvliegen in een meerjarige grafiek uiteengezet.
Grafiek 1 geeft een beeld van de vluchtcurves van de uienvlieg in de monitorings-gebieden in de afgelopen 5 jaar. Het begin van de eerste vlucht blijkt in de jaren niet veel te verschillen. Door de warme start van het voorjaar (maart-april) hebben we in 2017 in de meeste gebieden de uienvlieg al vroeg aangetroffen. Opvallend is ook de hoge piek in de eerste vlucht - ruim 2 maal zo hoog als die van 2016!
De gemiddeld hoge druk is o.a. te verklaren door de grotere kans op overleving van de poppen tijdens een milde en relatief droge winter in 2016/2017. Niet op alle percelen was de druk even hoog: in de teeltgebieden kwamen we grote verschillen tegen in het aantal gevangen fertiele vliegen per perceel. Het begin van de tweede vlucht was in de meeste gebieden minimaal 2 weken vroeger dan voorgaande jaren en was ook de gemiddelde druk hoog. Door het tegenvallend weer in de periode half juli – augustus is de piek van de tweede vlucht wel minder hoog uitgevallen dan die van 2016. De reden dat we lang doorgaan met monitoren en eventueel uitzetten van vliegen is dat we zo min mogelijk vliegen als pop willen laten overwinteren zodat er in een volgende voorjaar minder vliegen uit de grond zullen komen. Daarmee zal de bestrijding in het nieuwe seizoen goed uitvoerbaar zijn! Over het algemeen is 2017 mede door hoge Thrips tabacci druk in een groot deel van het land een lastig insectenjaar geweest. Komende weken willen wij u benaderen om teelt 2017 en de mogelijkheden voor seizoen 2018 te bespreken.