Groothandel B. Hornburger uit München

"„Overaanbod aan uien en aardappelen op de markt"

Op de Duitse uien- en aardappelmarkt kwam het in de afgelopen weken tot zeer lage prijzen. Ook in de zogenaamde 'Kartoffelstraße' van de Großmarkt München heeft men betere tijden beleefd. "Er is momenteel een overaanbod aan uien en aardappelen op de markt. Daar komt nog bij dat het bij de Duitse uien ontbreekt aan grote maten'', aldus Rudolf Lamprecht, eigenaar van groothandel Hornburger.


Eigenaar Rudolf Lamprecht aan de voorkant van zijn magazijn

Vanwege de huidige situatie zijn de telersprijzen van Duitse aardappelen aanzienlijk gedaald. Momenteel schommelen ze tussen de 10 en 14 euro per 100 kg. Hetzelfde is bij uien het geval: voor de gele uien krijgt men momenteel tussen de 0,12 en 0,16 euro per kg. "De meerderheid heeft een diameter van 70 mm tegenover 80-100 mm bij de Spaanse en Nederlandse uien. De prijzen van de buitenlandse uien zijn dan ook hoger: circa 0,50 euro per kg voor Spaanse uien en 0,30 euro voor Nederlandse uien.


De 'Bayernknollen': een lokale geteelde aardappel en één van de topproducten van de groothandel

Mona Lisa
De groothandel heeft echter enkele unieke, lokale aardappelmerken in het aanbod waar constant vraag naar is. Rudolf: "Ten eerste hebben we de 'Bayernknollen', die we zelf in zakken van ons partnerbedrijf Lamprecht & Felber verpakken. Deze zijn vooral vastkokend en geschikt om te bakken. Daarnaast hebben we nog de Mona Lisa, dit ietwat bloemige aardappelras is heel goed te gebruiken als gnocchi of puree. Voor deze eigen merken kan men natuurlijk iets meer vragen.''

In de afgelopen jaren merkt de vakhandelaar dat de vraag naar gesneden en verwerkte producten toeneemt. "We weten dat de kantines en mensen deze service erg waarderen. Aan de ene kant aangezien ze dan minder afval hebben en aan de andere kant omdat ze er dan minder werk aan hebben. Onbewerkte producten zijn echter onze kracht.'' Rudolf bevestigt echter dat hij de tendens volgt en hier indien mogelijk in mee gaat. "Truffelaardappelen voor de exclusieve gastronomie zijn een belangrijke trend. Qua seizoensproducten zijn momenteel de speciale folieaardappelen op de wintermarkt aan de beurt. Men betaalt daar circa 6 euro voor een folieaardappel. Dat wil zeggen circa 300 – 350 euro per zak.''


Ook de Mona Lisa is een uniek aardappelras en zeer gewild binnen de gastronomie

Servicebedrijf
Het bedrijf B. Hornburger is reeds sinds 1912 op de Großmarkt München vertegenwoordigd en heeft zich hoofdzakelijk gespecialiseerd op aardappelen en uien. Sinds begin jaren '90 wordt het bedrijf door vakhandelaar Rudolf Lamprecht gerund en werd het assortiment geleidelijk aan uitgebreid. Tot het huidige aanbod horen o.a. aardappelen uit de Franse teeltregio Bretagne, evenals koolgroenten, wortelen en knoflook. De clientèle van B. Hornburger bestaat vooral uit gastronomieleveranciers en weekmarkthandelaren.


B. Hornburger verkoopt ook aardappelen uit de Franse teeltregio Bretagne

Verdere informatie:
B. Hornburger GmbH
Inh. Rudolf Lamprecht
Schäftlarnstr. 10
81371 München
Tel: +49 - (0) 89 - 77 43 91 + 7 47 05 02

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.