Transport van Colorado uien grote uitdaging

"De markt is goed, de voorraad van uien in alle maten en kleuren lijkt stabiel te zijn. De kwaliteit is uitstekend, maar de grootste uitdaging is nu alleen het transport uit het noordwesten ", zegt John Harris van Paradigm Fresh in Fort Collins, Colorado. "Ik weet niet waarom we zo'n tekort aan vrachtwagens hebben. Ik denk dat het een tekort aan chauffeurs is, maar er zijn gewoon niet genoeg vrachtwagens in het land om aan de vraag te voldoen, dus we betalen allemaal meer dan €1,60 per km in het noordwesten en dat is twee keer zoveel als we gewend zijn te betalen."

In de 15 jaar dat Harris in de industrie is, zegt hij dat dit de laatste drie maanden een van de grootste uitdagingen is geweest die hij ooit heeft gezien. "En niet een beetje, maar oneindig ingewikkelder", zegt hij.
Beperkte typen vrachtauto's
Een factor is natuurlijk het type vrachtwagen dat wordt gebruikt bij kouder weer. "Op dit moment zijn we allemaal gedegradeerd naar koelwagens alleen vanwege de temperaturen," zegt hij. "We hebben dus maar 30 procent van de vrachtwagens die we kunnen gebruiken." Hij verwacht enige opluchting tegen het tweede kwartaal van 2018, wanneer verladers weer platte bakken kunnen gebruiken om uien te vervoeren. "Maar in het vierde kwartaal van 2018, denk ik, dat we weer in hetzelfde schuitje zitten", zegt hij.

Ondertussen is de prijs aanzienlijk gestegen op FOBS. "Jumbo-geel staat tussen €6,75 en €7,60, terwijl gemiddeld geel ongeveer €4,20 is. Jumbo-rood blijft stabiel tussen €5,90 en €6,80 en medium-rood hangen rond €5 FOB ", zegt hij. "Jumbo-blanken zijn redelijk stabiel tussen €13,50 en €15,20 en medium-wit zijn €12,70 tot €13,50."

Vakantie uitdagingen
Op korte termijn als het vakantieseizoen nadert, kan het verpakken ook een uitdaging zijn.

"In deze tijd van het jaar zijn veel plaatsen tussen Kerstmis en Nieuwjaar meerdere dagen achter elkaar gesloten. Het geeft ons een probleem in termen van de benodigdheden die daar beschikbaar zijn, omdat er zoveel dingen zijn die niet worden ingepakt", zegt Harris. "Het wordt krap in deze tijd en het transport is moeilijk omdat chauffeurs vrij nemen. We zien de markt meestal strakker worden of omhoog gaan tussen eind volgende week en tot en met 10 januari voordat het allemaal wordt rechtgetrokken. Ik zou een stijgende markt verwachten."


Meer informatie:
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 970.775.2049
John@paradigmfresh.com
www.paradigmfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven