Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loket Erfemissie Gewasbescherming verlengd

Praktische antwoorden op vragen over erfemissie

Het aanpakken van erfemissie is cruciaal om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Met toolboxkaarten, filmpjes, de erfemissiescan en het Loket Erfemissie Gewasbescherming werken partijen binnen Toolbox Emissiebeperking aan het verminderen van emissie. Begin 2017 is het Loket Erfemissie Gewasbescherming geopend. Telers en adviseurs kunnen hier kostenloos terecht met vragen over emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf. Uit de evaluatie van het eerste jaar blijkt dat er veel vragen leven over erfemissie, maar dat het Loket Erfemissie nog onvoldoende bekend is. In 2018 wordt het Loket Erfemissie daarom voortgezet en breder bekend gemaakt, zo laat Loket Erfemissie Gewasbescherming weten.

Loket Erfemissie Gewasbescherming
Telers en adviseurs krijgen via het Loket per mail of telefoon informatie over de eisen (wet- en regelgeving) die gelden bij erfemissie. Ook krijgen ze advies over de aanleg van maatregelen op hun eigen bedrijf. Daarnaast staat er een overzicht met veel gestelde vragen (FAQ) op de website en zijn er informatieve video's te vinden. Uit een evaluatie van het eerste jaar van het Loket Erfemissie Gewasbescherming blijkt dat er in de praktijk veel vragen leven over erfemissie. Ook blijkt uit de evaluatie dat het Loket, als centrale plaats waar iedereen terecht kan met vragen over erfemissie, nog onvoldoende bekend is in de praktijk. Daarom is in 2018 communicatie, naast het praktisch beantwoorden van vragen, een speerpunt voor het Loket Erfemissie. Een deskundige van CLM beantwoordt de vragen. Het Loket Erfemissie Gewasbescherming is opgericht door de partners in Toolbox Emissiebeperking met het CLM, in opdracht van TOPPS met sponsoring van het Ministerie van IenW en RIWA-Maas.
 
Verminderen erfemissie belangrijk
Veel activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen gebeuren op het erf. De spuit wordt er gevuld, al dan niet tijdelijk gestald en mogelijk ook gereinigd. Kisten staan buiten of worden op het erf gewassen. In de bollenteelt vindt het ontsmetten vaak plaats op het erf. Wanneer er gemorst wordt of het waswater wegstroomt, dan kan het vervuilde water in het oppervlaktewater terecht komen. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en kan op termijn leiden tot beperkingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarom belangrijk erfemissie tot een minimum te beperken.
 
Maatregelen voor emissiebeperking
Om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen onnodig in het oppervlaktewater terecht komen hebben Nefyto, Unie van Waterschappen, Agrodis en LTO Nederland de handen ineen geslagen. Uit deze samenwerking is de Toolbox Emissiebeperking gekomen, waar praktische maatregelen om emissiebeperking te voorkomen zijn uitgeschreven in factsheets. Ook is de erfemissiescan ontwikkeld, om telers eenvoudig te laten zien waar ze de belasting van het oppervlaktewater verder kunnen verminderen.

Voor meer informatie:
Loket Erfemissie Gewasbescherming
T: +31 (0) 345 470 719
Publicatiedatum: