Eerst tekort maar nu overaanbod Mexicaanse lente-ui

Dankzij de sterke productie in Mexicaanse teeltgebieden is de aanvoer van lente-ui de afgelopen weken toegenomen. Het goede weer heeft bijgedragen een de hogere volumes. "Ons teeltgebied bevindt zich in San Luis Rio Colorado in Sonoro," vertelt Manuel Arellano van het in Arizona gevestigde bedrijf Allium Fresh. "Het klimaat en de rassenkeuze stellen ons in staat een jaarrond uienprogramma te hebben, waarbij de productie zich in de periode van mei tot oktober naar Ojos Negros verplaatst. 

De grote aanvoer van de laatste weken heeft echter voor een overaanbod op de markt gezorgd, hetgeen de prijzen, die als gevolg van krapte erg hoog waren, aanzienlijk heeft doen dalen. We kwamen van een goede markt maar hebben nu met prijzen van €5,67 tot €9,72 te maken. Toen de aanvoer krap was lagen de prijzen rond de €19,45 tot €20,26," vertelt Arellano.Telers hebben eerder geoogst
Arellano legt uit hoe dit overaanbod is ontstaan. "Telers profiteerden van de hoge prijzen en zijn toen begonnen om het groeiseizoen te verkorten door de lente-uien te oogsten voordat deze volledig rijp waren," vervolgt hij. "Lente-uien moeten 90 tot 100 dagen in de grond blijven maar de hoge prijzen in combinatie met de krappe aanvoer maakte een vroege oogst aantrekkelijk."

Als gevolg hiervan is er niet alleen een overvloed aan lente-ui beschikbaar maar is er ook een veel groter volume kleine maten op de markt. "Normaal gezien is 70% van de lente-uien van gemiddeld formaat en heeft 30% kleine maten," vertelt Arellano. "Nu ligt deze verhouding rond de 50/50. Momenteel is markt verzadigd. We verwachten echter een tekort aan grote maten wat er voor zou kunnen zorgen dat de prijzen zich gedurende de komende weken ten dele herstellen."Pieken en dalen normaal voor lente-ui programma
De ups en downs die dit seizoen kenmerken zijn vrij normaal volgens telers. Eén van de verschillen dit jaar was dat handelaren de prijzen later dan andere jaren zagen stijgen. Dit is deels te verklaren vanwege het feit dat de westkust tot later in het seizoen extra volumes beschikbaar had. 


Voor meer informatie:
Manuel Arellano
Allium Fresh, LLC
Tel: +1 (760) 235-9263

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven