Groningse aardappelhandelaar boos over de betutteling bij schadeafhandeling aardbevingen

Tholen - Er heerst opluchting in Groningen na de aangekondigde forse vermindering van gaswinning en het afspreken van een schadeprotocol. Het is sinds 2013 het gesprek van de dag. "In de rest van Nederland maak je een praatje over het weer, bij ons vragen ze "how ver ben je hien?", vertelt Menko van Zwol van Van Zwol Landbouw. Dat betekent ongeveer: hoe ver ben jij met de afhandeling van de schade?


Menko van Zwol op zijn bedrijf

Scheuren
Het landbouwbedrijf van Van Zwol ligt in Spijk, middenin het aardbevingsgebied. De woning en de beide schuren die de overgrootopa van Menko heeft gebouwd, zijn bijna 100 jaar oud. De gebouwen liepen behoorlijke schade op door de bevingen. "Op een gegeven moment kon je je hand in de scheuren steken", vertelt Menko. "Ook de schoorstenen op het dak waren niet veilig meer, daar lagen we onder te slapen. Gelukkig is dat snel hersteld, maar de gescheurde bogen in de schuur waar ik een aantal keer per dag onderdoor loop werden niet meegenomen." De wijze waarop verschillende instanties, Menko geeft de NAM er niet eens de schuld van, met de problematiek zijn opgegaan maakten hem boos. De rigide opstelling van de voorgaande minister Kamp, de betutteling, bureaucratie en daarbij onderzoeksbureaus die de problematiek leken te onderschatten waardoor het leek alsof Groningers zich aanstelden...Menko kan er wel een boekje over opendoen, maar blijft er ook zeer nuchter onder. "Als ondernemer weet je dat je niet in een keer van de vloer op de zolder staat, zeggen we hier in Groningen." Zaken hebben tijd nodig, wil hij maar zeggen.
"Bij ons heeft de schadeafhandeling ruim 2,5 jaar geduurd. We hadden inmiddels een vlak gevulde ordner opgebouwd met correspondentie en rapporten. Maar net dat we op het punt stonden te gaan procederen kwam een vertegenwoordiger van de NAM en die heeft het netjes afgehandeld." Voor Menko is de zaak nu klaar.


De 7 rassen van Van Zwol aardappelen worden verpakt in papieren zakken

Aardappelrassen

Van Zwol landbouw is een agrarisch familiebedrijf dat tegenwoordig een traditioneel bouwplan heeft met suikerbieten, graan en aardappelen. Bijzonder is dat de vader van Menko eind jaren tachtig begon met het zelf vermarkten van aardappelen. Dat groeide gestaag verder en de erkenning in 2012 als Held van de smaak deed veel duren openen. "Momenteel beleveren horeca, supermarkten, stalletjes en een groot aantal particuliere klanten", vertelt Menko. "We proberen zoveel mogelijk zelf af te zetten maar brengen het ook naar de groothandel." Van Zwol teelt 7 soorten aardappelen, Agria (voor verse friet), Dore, Frieslander, Nicola, Bildstar en Irene.

Aardappelliefhebbers
In het Noorden van het land zijn de consumenten nog echte aardappelliefhebbers. Er is kennis over rassen en smaken. Daarop heeft Van Zwol de bedrijfsvoering af kunnen stemmen. "We telen de gangbare rassen en zorgen voor een hele goede kwaliteit en goede prijs. De prijs stemmen we af in de keten zodat iedereen een goede marge kan maken." Recentelijk is Menko overgestapt naar een nieuwe papieren verpakking die goed aanslaat.

Van Zwol Aardappelen

Menko van Zwol
Lage Trijnweg 13
9909 TC Spijk
T: 0596 769023
F: 0596 769024
M: 06 1809 5763
vanzwollandbouw@gmail.com
www.delekkersteaardappel.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven