Mexico zet in op handelsakkoord EU voor maart

Volgens een Mexicaanse diplomaat kan het land nog voor het einde van de maand een nieuw handelsakkoord bereiken met de EU. De EU en Mexico willen de handelsovereenkomst, die vooral industriële producten omvat, updaten. Het doel is om ook landbouwproducten, diensten, investeringen, overheidsopdrachten en bepalingen rond arbeidsomstandigheden en milieubescherming in het verdrag op te nemen.

Mexicaanse onderhandelaars waren vorige week in Brussel, deze week gaan de onderhandelingen in Mexico verder. Volgens de Mexicaanse diplomaat zal de Eurocommissaris voor handel, Cecilia Malmstrom, in de week van 19 februari de onderhandelingen een extra duwtje in de rug kunnen geven, maar alleen als er een deal binnen handbereik is.

De grootste uitdaging is de vraag hoe ver de markten opengesteld moeten worden voor voeding en drinken, zoals tequila, kip en asperges uit Mexico en zuivel uit de EU, en de Europese eis om de geografische indicaties te erkennen. Deze indicaties beschermen verschillende landbouwproducten en stellen bijvoorbeeld dat de term champagne alleen gebruikt mag worden voor de bruiswijn uit het noorden van Frankrijk.

Volgens reuters.com wil de EU ook dat Europese bedrijven mee mogen dingen in overheidsaanbestedingen in Mexico. Voor Mexico is de handelsovereenkomst onderdeel van de strategie om minder afhankelijk te zijn van de VS, de bestemming voor 80% van de export. Met de dreiging van de Amerikaanse president Trump om NAFTA op te zeggen, is dat een urgent probleem geworden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven