Meer moeilijkheden voor Chinese knoflookexport

"In de afgelopen twee jaar was er sprake van verhitte toestanden op de markt voor knoflook. De retailprijs nam constant toe. De hoge winst die handelaren met knoflook verkregen, zorgde er echter voor dat andere bedrijven de knoflooksector in wilden gaan. Dit leidde tot een scherpe toename van het aantal knoflookplantages in China. Hierdoor ontstond uiteindelijk een aanbod aan knoflook dat groter was dan de vraag. Het volume aan knoflook is te groot om nog volledig door de markt te worden geabsorbeerd of dit nu de Chinese markt of de exportmarkt is," zegt Liu Qingfeng van Junan County Greenfood.


Allison Zhang (in het midden) van Junan County Greenfood op de eigen stand op Fruit Logistica in Berlijn.


Verse knoflook uit Jinxiang 

"De marktomstandigheden voor de export van knoflook zijn verre van ideaal. De huidige exportprijs voor knoflook zit op slechts 50% van de prijs van vorig jaar. Ook is er een duidelijke afname te zien in het volume van de export. Aan de ene kant komt dit doordat het beschikbare aanbod voor de export zo plotseling is toegenomen. De exportmarkten kunnen die toename niet aan. Aan de andere kant hebben landen als Spanje, Argentinië, India, Brazilië en Egypte geleidelijk aan hun areaal voor de knoflookteelt uitgebreid. Dit gebeurde in reactie op de relatief hoge prijzen van Chinese knoflook van de laatste twee jaar. Hierdoor is de vraag naar Chinees knoflook vanuit deze landen afgenomen."


Sales manager Allison Zhang met andere handelaren op Fruit Logistica


Verpakte knoflook voor export

"In de afgelopen jaren is het volume aan knoflook dat niet door de markt kon worden opgenomen, gebruikt door bedrijven die de knoflook hebben bewerkt tot andere producten. Deze manier van het bewerken van knoflook zorgt echter voor veel milieuvervuiling. Dit jaar heeft het Chinese miniserie voor milieubescherming beperkende regelgeving ingesteld voor de bewerkingssector. Hierdoor is het volume aan producten waar knoflook in is verwerkt scherp afgenomen. Deze beperkingen hebben er echter toe geleid dat het huidige volume aan opgeslagen knoflook nog veel groter is geworden dan de vraag."

"In mei gaat het nieuwe knoflookseizoen van start. Volgens onze eigen prognoses en observaties zal er dan opnieuw sprake zijn van een recordoogst tenzij er zich extreme weersomstandigheden voordoen. We zijn bang dat een nog groter aanbod alleen maar nog meer problemen zal geven voor de knoflookexport."


Allison Zhang met andere handelaren op Fruit Logistica


Containers geladen met knoflook, klaar voor export

"Ons bedrijf heeft meer dan 333 hectare aan knoflookplantages in Jinxiang. De plantages worden via een coöperatie collectief beheerd door lokale telers. We telen pure witte knoflook en paarse knoflook. Het knoflook wordt via de haven van Qingdao geëxporteerd, waarbij we zowel gebruik maken van ons eigen merk "Greenfoods" als van merken van onze klanten. We exporteren voornamelijk naar de EU, West-Afrika, Zuid-Amerika, Brazilië en landen in het Caribisch Zeegebied."

Breeze Liu
Junan County Greenfood Co., Ltd. 
Telephone number: +86 136 7120 5136
E-mail address: Breeze@garlic86.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven