Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktische bewaartips voor koud winterweer

Nu we dan toch echt te maken hebben met winterweer zijn er een aantal zaken in de bewaring die aandacht nodig hebben: intern ventileren, condensvorming en CO2 verversen.

Bij koud weer het intern ventileren beperken
's Nachts bij (strenge) vorst intern ventileren zorgt bij minder goed geïsoleerde luiken wel voor extra kou in de bewaring. Hierdoor ontstaan temperatuurverschillen die weer voor condensvorming zorgen. Midden op de dag kortdurend intern ventileren is dan het beste.

Condensvorming
Op een gegeven moment zal de lucht in de ruimte boven het product toch afkoelen. Hierdoor zal de bovenste product laag ook kouder worden. Gevolg is dat de lucht uit het warmere onderliggende product gaat condenseren tegen de koudere bovenste laag. Het vocht wat hierdoor ontstaat is slecht voor de bewaarkwaliteit.
Condensvorming kan eenvoudig voorkomen worden door er voor te zorgen dat de ruimte op temperatuur blijft. Een klein kacheltje en circulatieventilatoren lossen het probleem op. Een warmtestabilisator (circulatieventilator in combinatie met warmte spiraal) in combinatie met circulatieventilatoren aan het plafond zijn de ideale (geautomatiseerde) oplossing.

CO2 verversen in de winter
Tot kort geleden waren de mogelijkheden beperkt om in te koelen en in geval van rot zorgt een hogere bewaartemperatuur voor meer droogmogelijkheden.
Belangrijk punt van aandacht is nu met koud winterweer dat de luiken minder vaak open gaan voor externe ventilatie, dit vanwege de ingestelde minimum buiten temperatuur voor externe ventilatie. Als de buitentemperatuur ook lager is dan de minimale buiten temperatuur voor verversen wordt er ook niet ververst. Hierdoor kan het CO2-gehalte in de bewaring oplopen. Met voldoende verversing blijft het CO2-gehalte onder de 0,3%. (3.000 ppm). Afhankelijk van het ras zorgen hoge CO2-gehaltes voor een verhoging van het reducerend suikergehalte en daarmee voor een slechtere bakkleur. Zet daarom b.v. 's middags een deur op een kier.
Denk er om dat aardappelen bij 9 °C tot 30% meer CO2 kunnen produceren dan bij 7 °C. Pas hier de instellingen voor het verversen op aan.

Tevens is er de mogelijkheid bij EC ventilatoren om zuigend te verversen. Advies is om het in deze periode op blazend te zetten, om te voorkomen dat er te koude lucht binnen komt.

Advies:
– Zorg voor voldoende verversing (zo nodig 2 x per dag 10-15 minuten)
– Blijf (kort) verversen tijdens koude perioden
– Let op temperatuurschommelingen (dit bevordert kieming en CO2-productie)
– bij EC regeling de ventilatoren op blazend zetten

Meer weten? Vraag dan uw Tolsma-adviseur om een actueel bewaaradvies.
Publicatiedatum: