Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurens Maartens, NBWM:

Hierom krijgt de Russische roebel er ongenadig hard van langs

De pijn die China voelt door het handelsconflict met de Verenigde Staten is slechts kinderspel in vergelijking met de klap die Rusland krijgt door nieuwe maatregelen van Trump. Goede kans dat de koersklap van de roebel slechts tijdelijk is, meent Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in deze column. 

De Amerikaanse beurs stuitert alle kanten na elk bericht dat Trump op Twitter plaatst. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de handelsruzie met China. Ondertussen voelt een andere wereldmacht al de echte pijn van de confrontatiekoers waar de Amerikaanse president op inzet. De Russische beurs en de roebel zijn sinds het weekend keihard onderuit gegaan als gevolg van nieuwe sancties. De RTS-aandelenindex is binnen enkele dagen met 13% gedaald.

Harde maatregelen
Trump kondigde van het weekend nieuwe sancties af. Als onderdeel van deze maatregelen mogen Amerikaanse bedrijven niet langer zaken doen met (ondernemingen van) zeven zeer vermogende Russische zakenlieden. In sommige gevallen heeft dat flinke gevolgen. Aluminiumproducent Rusal – eigendom van door de sancties getroffen oligarch Oleg Deripaska – loopt bijvoorbeeld het risico dat het niet langer aan bepaalde bankvoorwaarden kan voldoen. De beurskoers van het concern is binnen enkele dagen ongeveer gehalveerd. Ook andere grote Russische grondstofbedrijven worden hard geraakt door de maatregelen. Trump heeft de sancties onder meer ingevoerd als vergelding voor de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen. 

Nare herinneringen
Op de valutamarkt is de roebel sinds het bekend worden van de sancties met 11% gedaald ten opzichte van de euro. Die scherpe daling roept herinneringen op aan 2014 toen de Russische munt eveneens hard onderuit ging. Indertijd was een scherpe terugval van de olieprijs de belangrijkste boosdoener. Rusland is sterk afhankelijk van olie-export bij het in evenwicht houden van de begroting. In dit opzicht is er nu juist geen enkele reden tot zorgen. Deels door de oplopende geopolitieke spanningen is de prijs van een vat Brent-olie in de afgelopen twaalf maanden met bijna 30% omhoog geschoten tot het hoogste niveau in meer dan drie jaar.

Rusland vs. Amerika
De Amerikaanse sancties zijn vervelend voor Rusland, maar dat valt in het niet bij de pijn van de scherp dalende olieprijs van 2014. Ondanks dat sommige bedrijven flink geraakt worden door de sancties, staat de Russische economie er per saldo goed voor. Volgens minister van Financiën Anton Siloeanov stevent het land dit jaar zelfs af op een begrotingsoverschot. Op korte termijn kan de roebel mogelijk wat verder onder druk komen te staan door oplopende geopolitieke spanningen door de tegengestelde belangen van Rusland en de Verenigde Staten in Syrië. Dat zal echter leiden tot een hogere olieprijs, die uiteindelijk weer Rusland in de kaart speelt. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de roebelschok een tijdelijk fenomeen is in plaats van een structurele omslag in de valutawereld.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum: