Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen

Uit de voorraadinventarisatie, die VTA in april heeft uitgevoerd onder haar leden, blijkt dat door de deelnemers 69% van de uien is afgeleverd. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Toen was 70% van de uien afgeleverd.

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 8,5% meer afgeleverd dan vorig seizoen (zie grafiek 1). De absolute voorraad ligt nog wel 13,7% hoger dan vorig seizoen.

Van de voorraad is 29% verkocht (71% is nog vrij). Vorige seizoen was 83% van de voorraad nog vrij. Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 3,1% lager dan vorig jaar. Dit is ongeveer het niveau van het 5-jarig gemiddelde (zie grafiek 2). 
 
Uitgesplitst naar rode en gele uien zien we wel enig verschil. Bij de deelnemers met gele uien was 66% van de opbrengst al geleverd, terwijl van de rode zaaiuien 73% van de opbrengst is geleverd. Het percentage geleverd lag bij de gele uien derhalve op hetzelfde niveau als vorig jaar. Bij de rode uien was er vorig jaar 79% afgeleverd. De vrije voorraad ligt bij de gele uien op 26%. Dit was vorig jaar 30% van de totale opbrengst. Bij de rode uien ligt de vrije voorraad op 12%, terwijl die vorig jaar op 17% lag.

Al met al geen grote verrassingen in deze voorraad-inventarisatie. De grote vraag die bij telers leeft is welk deel van de voorraad nog geschikt is voor normale afzet. 
 

Voor meer informatie:
VTA Nederland
Oranjestraat 3
3258 AS Den Bommel
+31(0)85 303 8491

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven