Europese Landbouwraad bespreekt handelspraktijken

Minister Krzysztof Jurgiel was één van de ministers die namens Polen deelnam aan een recente vergadering van de Europese Raad van Landbouw en Visserij in Luxemburg.Minister K. Jurgiel tijdens de AGRIFISH bijeenkomst

Belangrijkste gespreksonderwerp hierbij was de presentatie door de Europese Commissie van een voorstel voor de richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen.
 
Polen streeft er al een tijdje naar om de problematiek van oneerlijke handelspraktijken op EU-niveau te regelen en hierbij de reeds door lidstaten vastgestelde oplossingen door middel van nationale wetgeving te implementeren. Zo heeft Polen in 2017 volgens minister Jurgiel de wet op het verbod van oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingssector aangenomen.
 
De Poolse minister gaf verder aan dat het noodzakelijk is om kleine en middelgrote bedrijven in de voedselvoorzieningsketen, waaronder telers, te beschermen tegen oneerlijke praktijken die door sterkere kopers worden toegepast. Naar zijn mening zou de lijst van oneerlijke praktijken in de voorgestelde richtlijn langer kunnen zijn. 
 
Het gaat om vertraagde betalingen voor bederfelijke producten, annulering van bestellingen op het laatste moment, eenzijdige wijzigingen in de voorwaarden van een overeenkomst of retroactieve wijzigingen aan deze voorwaarden en de vereiste dat leveranciers voor verspilde voedingsmiddelen moeten betalen.
 
Tijdens het volgende agendapunt besprak de raad de voortgang op het gebied van voedselverspilling en de wenselijkheid om op EU-niveau een gemeenschappelijke methode te ontwikkelen om gegevens over voedselverspilling in kaart te brengen en ervaringen uit te blijven wisselen.
 
Minister Jurgiel liet weten dat Polen al actie onderneemt om voedselverspilling tegen te gaan en te voorkomen, onder meer op het gebied van onderwijs en voedseldistributie voor mensen in nood en wetgeving die momenteel op parlementair niveau wordt ontwikkeld. 
 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven