Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Provincie Zeeland gaat niet meebetalen aan verhuizing Crop Alliance

De gemeente Borsele onderzoekt de mogelijkheid om Crop Alliance, waar onder meer zilveruitjes en augurken worden ingemaakt, van Baarland te verplaatsen naar een plek op een grootschalig bedrijventerrein. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 45 miljoen. De gemeente verzoekt de provincie Zeeland om voor een aanzienlijk deel bij te dragen in de kosten. Deze kosten overstijgen ook de middelen van de provincie, zodat naar een andere oplossing moet worden gezocht om de overlast van dit bedrijf voor de omwonenden te beperken. 
 
Crop Alliance Baarland is een groentenverwerkingsbedrijf gespecialiseerd in het conserveren op azijn of pekel. Het bedrijf maakt onderdeel uit van TOP Onions. Het bedrijf is sinds 1968 in Baarland gevestigd. Omwonenden in de nabijgelegen dorpen, natuur- en landschapsorganisaties en de exploitant van een camping ondervinden hinder van het bedrijf op het gebied van stank, geluid, verkeer en aantasting van de landschappelijke kwaliteit.
 
In september 2017 heeft de gemeente Borsele een taxatie laten verrichten naar de kosten van de verplaatsing van het bedrijf naar twee alternatieve locaties, te weten in het Sloegebied en in de Koegorspolder bij Terneuzen. Op basis van deze taxatie wordt geconcludeerd dat de kosten van verplaatsing naar het Sloegebied 47 miljoen euro kost en verplaatsing naar de Koegorspolder 40 miljoen.
 
De gemeente Borsele ziet zelf geen mogelijkheden om hier substantieel aan bij te dragen. De gemeente vraagt de provincie of deze bereid en in staat is om bij te dragen in de verplaatsingskosten dan wel daarvoor een regeling heeft of op de hoogte is van een geschikte regeling hiervoor. De provincie Zeeland beschikt op dit moment echter niet over de financiƫle mogelijkheden om de kosten van de verplaatsing van het bedrijf te dragen. Ook de huidige regeling voor bedrijventerreinen, het Fonds Impuls Bedrijventerreinen (FIB) is met een budget van 1,5 miljoen euro voor dit jaar niet toereikend voor een dergelijke verplaatsing.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven