Met je smartphone door voedsel overdraagbare ziekten opsporen

Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University hebben een technologie ontwikkeld waarmee een gewone smartphone kan worden gebruikt om door voedsel overdraagbare pathogenen te analyseren. Een voorbeeld hiervan is E. coli O157:H7, dat gelinkt wordt aan een dodelijke uitbraak in romaine sla. 

De technologie bestaat uit zowel hardware - een smartphone houder - en software in de vorm van een app die gedownload kan worden op de telefoon. Met de combinatie van deze twee elementen kan de telefoon als lichtmeter worden gebruikt. Dit is een instrument om licht mee te meten. De sla of andere verse producten worden gewassen met een speciale vloeistof die een gemodificeerde faag bevatten, een virus voor bacteriĆ«n. De faag infecteert hierna de door voedsel overdraagbare schadelijke bacteriĆ«n zodat wanneer een substraat wordt toegevoegd, ze licht uitstralen. Dit licht wordt dankzij de app via de camera van de smartphone opgevangen en er verschijnt vervolgens een groene stip op het scherm. 

De houder van de telefoon maximaliseert de verzameling van foton door diffuus reflectiemateriaal te gebruiken om een maximale hoeveelheid licht op te vangen,. Deze is soms niet zichtbaar voor het blote oog.


"Deze technologie zou op een teeltbedrijf gebruikt kunnen worden om direct pathogenen op te sporen," zegt Euiwon Bae, senior onderzoekswetenschapper bij de Purdue School of Mechanical Engineering. Hij heeft de technologie samen met Bruce Applegate, een professor bij de faculteit van Food Science, ontwikkeld. "Deze snelle opsporing van pathogenen is essentieel om veilige verse producten bij de consument te brengen." 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) schat dat er jaarlijks 48 miljoen gevallen van door voedsel overdraagbare ziekten plaatsvinden in de VS - dit betekent dat dit jaarlijks gemiddeld een op de zes Amerikanen overkomt. Deze ziektegevallen resulteren bovendien jaarlijks in 128.000 ziekenhuisopnames en 3000 doden. Door voedsel overdraagbare ziekten zijn onlangs veel in het nieuws geweest door de dodelijke uitbraak van E. coli O157:H7, die wordt gelinkt aan romaine sla. 

De speciale faag die gebruikt wordt bij de technologie is ontwikkeld door Applegate. Deze technologie kan niet alleen E. coli O157:H7 opsporen, maar ook andere door voedsel overdraagbare pathogenen die bijvoorbeeld Listeria en Salmonella kunnen veroorzaken. De faag technologie kan ook gebruikt worden om besmettingen in water op te sporen. 

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft extra geld vrijgemaakt voor onderzoek naar de technologie. Ook is er een patentaanvraag ingediend door het Purdue Office of Technology Commercialization.

Bron: Purdue University

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven