Jan Anco Wijk over start met Potato Auction:

"De markt is rijp voor een online aardappelveiling"

Tholen - Als aardappelteler miste Jan Anco Wijk een digitaal platform in de aardappelhandel. Dat leidde vijf jaar terug tot Dutch Seed Potatoes, een platform voor pootaardappelen. Inmiddels heeft hij dit concept doorontwikkeld naar het handelsplatform www.potatoauction.com. "De veiling is door de jaren heen een bewezen concept gebleken, waarin de markt zijn werk kan doen. Op deze handelssite willen we kopers en verkopers samenbrengen en dat is uniek voor de aardappelhandel. Ik merk dat de markt hier al veel meer rijp voor is dan vijf jaar terug. Iedereen beseft steeds meer dat de handel de digitale kant opgaat."

Jan-Anco Wijk

Jan Anco besprak zijn plannen met Addy Meerlo, gepokt en gemazeld in de transportwereld en die was gelijk enthousiast. Als extra service regelt Addy desgewenst het transport, zodra er een deal is gesloten op de aardappelveiling. Johan Reitsma is als derde persoon in dienst van Potato Auction getreden en regelt veel organisatorisch werk achter de schermen. "Kavels die aan partijen in het buitenland zijn verkocht, worden door Potato Auction geëxporteerd onder ons exportnummer. Ervaren exporteurs kunnen dit gedeelte van het proces uiteraard zelf verzorgen, maar onze expertise levert een aanzienlijke meerwaarde op: volledige ontzorging en volstrekte zekerheid en vertrouwen. De kosten van onze dienstverlening zijn altijd helder. Potato Auction werkt samen met vertrouwde partners voor het transport van de geveilde aardappelen. Wij verzorgen alle benodigde documentatie voor transport en douane en regelen het transport van deur tot deur."

Momenteel zijn de heren volop actief om de nieuwe aardappelveiling onder de aandacht te brengen van de aardappelhandel. "Het is nog even afwachten welke markten dit vooral op gaan pakken, maar de handelshuizen reageren erg geïnteresseerd", vertelt Jan Anco. "Met Dutch Seed Potatoes hebben we in de loop der jaren al veel telers geïnteresseerd gekregen, we hopen nu ook aan de handelskant enkele aanjagers binnenboord te krijgen. Veel kopers willen de aardappelen in zakken geleverd krijgen. Verkopende partijen moeten de mogelijkheid hebben om dit te verzorgen of te laten verzorgen. Opzakken moet in elk geval mogelijk zijn in jute zakken van 25 en 50 kg, in poly zakken van 25 kg en in jumbo zakken van 1250 kg."

Het idee is dat de veiling minimaal 48 uur draait op dinsdag en donderdag. Inbrengers vullen bij de veiling een specificatieveld in, waarbij onder meer foto's en bijzonderheden van de partij vermeld staan. Alle kenmerken, kwalificaties, certificaten en prijzen staan duidelijk vermeld. Op de vraag of de aardappelhandel niet 'met de ogen' plaats moet vinden, antwoordt Jan Anco. "Die mogelijkheid is er ook. Geïnteresseerden kunnen het adres opvragen en de partij zelf gaan bekijken. Persoonlijk vraag ik me wel af hoeveel partijen er nog echt daadwerkelijk bij de teler worden bekeken. Vaak wordt dit als tegenargument van online handel gebruikt, maar of dat in de praktijk ook echt altijd gebeurt, betwijfel ik.""Onze veilingmeester bewaakt het proces van begin tot eind. Hij controleert alle aanmeldingen en begeleidt de afhandeling van aankoop/verkoop en transport. De financiële transactie verloopt via escrow en wordt door een onafhankelijke derde partij afgehandeld. Dit is een geblokkeerde bankrekening die wordt aangehouden bij een neutrale en betrouwbare derde, de escrow agent. De escrow agent betaalt het geld op de geblokkeerde rekening alleen uit op basis van een overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Pas als beide partijen hebben bevestigd dat alle afspraken zijn nagekomen, wordt het geld vrijgegeven. "Wij als Potato Auction opereren onafhankelijk. Wel vragen we mensen die een kopers- of verkopersaccount aan maken om een recent bankafschrift te tonen. We willen namelijk wel verzekerd zijn dat we met serieuze partijen te doen hebben."

Het financiële plaatje van de veiling is volledig transparant. "Inschrijven is geheel gratis en er komen pas kosten bij kijken als de kavel gegund is. Koper en verkoper betalen 2% van het bedrag. Hoewel een veiling minimaal 48 uur duurt kan de inbrenger ook een 'buy-now-price' invullen. Als de koper hiervoor kiest, betaalt hij de maximale prijs, maar weet hij ook zeker dat hij de gewenste partij in handen krijgt. Ook is het mogelijk om te werken met een autobot of op een gedeelte van de kavel te bieden. Producent, handelaar, tussenpersoon, inkoper, exporteur, importeur: iedereen kan zakendoen via Potato Auction. Wie zich heeft geregistreerd, kan kavels bekijken, verhandelen en kopen. Het wijst zich allemaal vanzelf op deze site", besluit Jan Anco.

Voor meer informatie:
Jan Anco Wijk
Potato Auction
Schaphalsterzijl 3
9951 TW Winsum
Tel: +31 50 20 53 133
Mob: 06-18205876
www.potatoauction.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven