Nichemarkt groeit uit tot groothandel in gangbaar en biologisch

Marktgroei in peulvruchten en Afrikaanse producten

Tholen - De tijd dat voor gezinnen er 6 keer per week aardappelen, vlees en groenten en een keer nasi of bami gekookt werd, ligt echt wel achter ons, vertelt Arjan den Boer van het gelijknamige handelsbedrijf uit 's Gravendeel. "Op de markt in Den Haag komt een heel internationaal publiek en die vragen soms naar producten die je er nog niet bij hebt. Daarom heb ik een aantal jaar geleden onder andere geïnvesteerd in peulvruchten. Daar is een sterk groeiende vraag naar. Hier in Den Haag weten we dat, maar iedereen die ook aardappelen en uien verkoopt, zou het moeten weten, zeker in de herfst en wintermaanden. Mensen met niet Nederlandse roots zoeken naar producten die zij vanuit hun achtergrond kennen en de Nederlanders nemen dat weer over. Overigens eten mensen met een migratie-achtergrond ook graag aardappelen en uien, maar niet elke dag."


Esther in de kraam met African Specialties

Niche gevonden
Arjan handelt al sinds de jaren '90 en sinds 2006 zelfstandig in aardappelen, uien, knoflook, gember en peulvruchten op de Haagse markt. De uitbreiding met peulvruchten begon op vraag van klanten. "In eerste instantie door klanten met Afrikaanse achtergrond, eigenlijk sinds mijn vrouw Esther in het bedrijf stapte. Zij komt uit Nigeria en klanten vroegen haar naar producten waar zij juist mee vertrouwd waren." Vanuit deze niche in de markt begon A.J. Den Boer met een eigen groothandel in meer dan 30 verschillende soorten peulvruchten, waaronder bruine bonen, kievitsbonen, rode en zwarte kidneybonen, black eye bonen en verschillende soorten linzen, gele spliterwten, kikkererwten, maar ook verschillende soorten pitten en zaden. Dat doet hij niet meer alleen, Arjan heeft de activiteiten op de Haagse markt uitgebouwd en staat daar met 3 kramen. Zijn broer Kees neemt de groothandelsactiviteiten voor zijn rekening.


Arjan handelt sinds de jaren '90 in aardappelen en uien en vond via zijn vrouw Esther de niche in peulvruchten

Groothandel
"We kunnen de peulvruchten naar wens verpakken in verschillende hoeveelheden van 500 gram tot 25 kilogram of jumbozakken, allemaal voor een scherpe prijs. De kleine verpakkingen kunnen we onder ons eigen merk leveren maar ook blanco en we kunnen ook etikettering met eigen logo op maat verzorgen. Zoals de klant het wenst. We kunnen het leveren met een ambachtelijke uitstraling en een goede sluitzegel", vertelt Kees. Het eigen label peulvruchten van A.J. Den Boer is Pure African Specialities en Bonen&zo.


"Zulke mooie zakjes zie je nergens"

Groei in peulvruchten
De uitbreiding in peulvruchten resulteerde in een eigen kraam voor Esther op de Haagse Markt. "In de hele kraam kunnen we de Pure African Specialities heel mooi uitstallen. Zulke mooie zakjes zie je nergens, het loopt ook heel goed", aldus Arjan. De groei is zowel te zien bij klanten met Afrikaanse roots, maar Arjan en Kees zien dat peulvruchten sowieso aan populariteit winnen. "Peulvruchten zijn heel veelzijdig, ze worden aanbevolen als vleesvervangers en je kunt ze op eindeloos veel manieren gebruiken, in de soep, salades, warme maaltijden. Je ziet ook dat het assortiment aan peulvruchten in conserven en glas groeit maar steeds meer mensen letten op toevoegingen. Ze willen precies weten waar hun eten vandaan komt en zetten de peulvruchten liever zelf een nachtje in de week", vertelt Arjan.
Overigens kun je bij Esther terecht voor veel meer producten die in de internationale (Afrikaanse) keuken gebruikt worden, zoals kruiden, verschillende soorten vis in blik en vele soorten meelproducten en bijvoorbeeld fairtrade palmolie en kokosmelk.


Altijd druk bij de kraam met African Specialties

Groei in biologisch
Een logisch vervolg is dan ook inspelen op de vraag naar biologisch, zo ontstond de derde kraam. "Per 1 maart zijn we gestart met het puur biologische assortiment, peulvruchten, zaden, pitten, zoete aardappelen, diverse soorten uien en gember. Dat wilden we meteen goed doen dus alles wat we daar verkopen is Skal gecertificeerd, zodat we 100% kunnen garanderen dat we biologische waren verkopen. Daarover is nog wel eens discussie op de markt, wij zijn volledig transparant. Onze toeleveranciers eisen dat ook. Als wij ons Skal-certificaat niet overleggen, wordt er niets verladen."


Een deel van het skal gecertificeerde assortiment peulvruchten

Skal gecertificeerde knoflook
Ook voor het biologische assortiment dat A.J. Den Boer zelf op de markt verkoopt zijn ze groothandel voor derden. "Skal gecertificeerde knoflook is op dit moment lastig te verkrijgen maar we werken aan spoedige beschikbaarheid. Alle andere producten zijn jaarrond beschikbaar. Gember verkopen we ook veel zowel gangbaar als biologisch. Jaarrond leveren is hierbij geen probleem, we zijn een van de weinige leveranciers die ook Peruaanse gember aanbieden."


De kraam met Skal gecertificeerde producten

Rode knoflook
Binnen knoflook heeft A.J. Den Boer ook een specialiteit, de rode knoflook uit Spanje. "Die is lekkerder en smakelijker dan de Chinese, maar om ze goed te kunnen verkopen moet je laten zien dat het rode zijn. Daarvoor hebben we een oplossing ontwikkeld en kunnen deze ook wekelijks vers aanbieden. Helaas is rode knoflook alleen nog in gangbaar te verkrijgen, we werken nu in eerste instantie hard om deze jaarrond aan te kunnen bieden. Bio komt daarna aan de beurt."


Arjan in zijn eigen kraam, links de rode knoflook

Uienhandel
In zowel de markt- als groothandel zit groei. "Wat leuk is, is dat klanten die bij ons zijn begonnen met peulvruchten inmiddels ook uien en gember kopen. Uien is een lastige handel. Er zijn periodes dat je meer verkoopt dan anders en soms kakt het ineens in. Dat is bij collega's dan ook zo. Maar bij ons gaat het erom dat het er altijd goed uitziet, dat verkoopt makkelijker. Je wilt geen gezeur maar hoort liever de week erna "doe nog maar zo'n zak". Dus als het niet mooi genoeg is, gaan we het zelf niet verkopen op de markt en dus verkopen we dat ook niet aan andere handelaren."
 
Voor meer informatie
A.J. Den Boer v.o.f.
Mijlweg 98
3295 KH
's Gravendeel
 
Arjan den Boer
arjan@pasafrika.com
T: 06-57567880
 
Kees den Boer
kees@pasafrika.com
Tel: 0626154881
 
 
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven