Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?

Op 18 juni was op NPO3 te zien hoe Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris onderzoek doen naar biologische groenten in Broodje Gezond (KRO-NCRV). Zijn biologische groenten echt gezonder dan niet-biologische groenten? Of is dat een fabeltje? Er is nog veel onduidelijk over het effect van biologische groenten op de gezondheid.

Betekent 'biologisch' ook 'onbespoten', zoals Ersin denkt? 
Marlijn vraagt zich af of biologische wortels een beter leven hebben. Ze praten met wetenschappers en telers om erachter te komen wat nou écht het verschil is tussen biologische en niet-biologische groenten. Welke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, hoe worden de groenten geteeld en welke voedingsstoffen krijgen we binnen?

Hoe schadelijk zijn bestrijdingsmiddelen?
Ersin loopt een dagje mee met een niet-biologische groenteteler, terwijl Marlijn preien schoonmaakt bij een biologische teler. Beide telers hebben een voorraad aan bestrijdingsmiddelen, maar wat zit daar nou precies in? Ersin vraagt het aan een landbouwonderzoeker. Hoe schadelijk zijn deze middelen voor onze gezondheid? Daarover gaat Marlijn in gesprek met een toxicoloog.

Klik hier voor de aflevering van Broodje Gezond.


Ersin Kiris en Marlijn Weerdenburg. Fotograaf: Stijn Ghijsen.

Bron: Visie.eo

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Beiden niet Pauline.
Er is echt sprake van zeer lage en veilige concentraties aan stoffen die je binnen krijgt (ook bij biologische producten). Dat wordt ruimschoots gecompenseerd met belangrijke vitamines en vezels. Je leeft er echt geen dag minder van door AGF te eten.
Vergelijk dat eens met de hoeveelheden zout, suikers en vetten in andere voedingsmiddelen, dáár ligt het gevaar en door dat (veel) te eten leef je wel korter. Helaas krijgt de AGF-sector (en de overheid) dat maar niet voor het voetlicht bij de consument. Slecht nieuws scoort nu eenmaal beter.
Jan, Barendrecht - 2018/07/10 12:31:19.000


Er vielen mij bij deze uitzending direct wat zaken op. Het 3x herhaalde fragment van die eigenaardige man die het heeft over energetische krachten. De toon qua beeldvorming is weer gezet. Er wordt verteld dat er een veilige grens voor gif in reguliere producten gehanteerd. Wie bepaald die grens en wie heeft daar invloed op? (WUR wordt deels gefinancieerd door de food sector). Er wordt niet op in gegaan. Om die grens te bereiken moet je 10 komkommers of 8 preien ofzo eten. Dat doet niemand dus de conclusie is dat het ongevaarlijk is om regulier voedsel te eten. De relevante rekensom wordt niet gemaakt. Hoe bouwt het gif zich op met alle verschillende voedingsmiddelen die een mens tot zich neemt. Brood met gif, vruchtendrank met gif, melk met gif, jam met gif, fruit met gif, aardappelen met gif, groente met gif, vlees/vis met gif, eieren met gif etc. Is dit journalistieke onkunde of bewuste manipulatie?
Pauline de Vries, Doetinchem - 2018/07/09 17:06:14.000© UienNieuws.nl 2018