Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie

Uientelers in Treasure Valley, dat ligt in het zuidwesten van Idaho en het oosten van Oregon, kijken uit naar een technologie die hen helpt de huidige uitdagingen in de sector te overwinnen. O.a. arbeids- en transportkosten drukken de winstmarges. 

Onlangs werd aangekondigd dat twee belangrijke uienteeltbedrijven hun krachten verenigd hebben in Baker & Murakami. Deze fusie werd gedeeltelijk aangegaan uit noodzaak tot modernisering. De teeltbedrijven besloten om hun middelen te combineren en om te investeren in automatisering. Afgelopen jaar openden ze de allernieuwste uienverpakkingslijn. 

Een essentieel onderdeel van deze verpakkingslijn was een gloednieuwe uiensorteermachine die geleverd werd door Ellips USA met TrueSort sorteersoftware. "Aan Baker & Murakami leverden we een sorteermachine met 8 zeven," vertelt John Albert van Ellips. "Als aanvulling op de elektronische sorteermachine biedt de onze een invoertransport en retourtransport, een kwaliteitsinspectiesysteem, leuningen, elektronische en controle systemen."

Het TrueSort systeem gebruikt de laatste technologie om de kwaliteit van de uien van binnen en van buiten tot in detail te controleren en maakt automatisch een beoordeling of de ui geaccepteerd of afgekeurd wordt. "De Ellips TrueSort maakt gebruik van hifi camera's die met kleur en bijna met infrarood werken om de grootte, kleur en kwaliteit te beoordelen," legt Albert uit. "Zelfs de binnenkant van de ui kan beoordeeld worden op rot."


(lvan links naar rechts): Erwin Bakker, President en grondlegger van Ellips & Elisam, John Albert, GM van Ellips USA en Grant Kitamura van Baker & Murakami

Baker & Murakami project - van planning tot installatie
Het is niet verbazingwekkend dat het werk dat in het project van Baker & Murakami gestoken werd meer dan een jaar aan planning vergde. Ellips hield in de gaten dat met alle factoren rekening werd gehouden.

"De uiteindelijke installatie van onze apparatuur nam ongeveer 4 weken in beslag. Het ontwerpen begon een jaar daarvoor. Dit laatste is van belang om aan alle wensen van de klant te kunnen voldoen."

"Elke consument heeft z'n eigen eisen en doelen wat z'n weerslag heeft op de maat, lay-out en gebruiksvriendelijkheid van onze systemen," legt Albert uit. "Daardoor zijn niet twee van onze systemen hetzelfde. De plaats, het volume en de verpakkingseisen drukken allemaal een stempel op het ontwerp. We bieden daarnaast ook vaak sleuteloplossingen voor het vullen en gebruiken van vaten, dozen en zakken en het gebruik van pallets."

"De sorteercapaciteit hangt af van het aantal zeven op de sorteermachine en de mogelijkheid om tot een perfect percentage te vullen," voegt hij toe. "Onze systemen maken het mogelijk om meer capaciteit per uur te leveren dan die van onze concurrenten. Elisam levert uiensorteermachines die in grootte variëren van 2 tot 8 zeven met de mogelijkheid om 15 tot 70+ ton per uur te draaien."Cameron Skeen van Baker & Murakami vertelt dat het systeem niet voor 22 mei geïnstalleerd kon worden en op 25 juli moest draaien. "Zelfs met deze krappe tijdschema's hebben we, samen met Ellips en de leveranciers van onze andere materialen, ons doel bereikt. We draaien gemiddeld 70+ ton per uur en we denken dat onze sorteercapaciteit, inclusief de detectie van afgekeurd materiaal, de beste in de sector is. Natuurlijk liepen we tegen wat kinderziektes aan en moesten we een nieuw verpakkingssysteem installeren, maar we zijn uitermate tevreden met het resultaat en de steun van Ellips & Elisam." 

Apparatuur met een brein
Ellips benadrukt dat een uiterst belangrijk onderdeel van de Elisam sorteermachine de software is. TrueSort analyseert de kwaliteit van elke ui, zowel van binnen als van buiten. Eveneens worden de uien op grootte gesorteerd en naar de daarvoor bestemde zak of doos getransporteerd. Het gaat zelfs zover dat de uien die niet aan de juiste kwaliteit voldoen naar de daarvoor bestemde plaats getransporteerd worden. Ellips noemt het systeem superieur door het gemak van de sorteer parameters, sorteer accuratesse, determinatie van de kwaliteit van de binnenkant en het feit dat het systeem volledig geautomatiseerd is. 
Automatisering van Treasure Valley
Zoals eerder genoemd hebben uientelers te maken met toenemende kosten en grotere concurrentie, niet alleen in het Noordwesten, maar in de hele VS. Het feit dat Baker & Murakami een partnerschap tussen twee vroegere rivalen is, laat zien dat er binnen de sector gezocht wordt naar oplossingen. Ellips ziet in de toekomst verlaging van de kosten door automatisering en verbeterde sortering. Hun bijdrage aan het Baker & Murakami project geeft een kijk op wat ze voorzien voor de uiensector in Treasure Valley en in de rest van het land.

"Ons voornaamste doel is om bestaande klanten weer maximaal te laten investeren. We zorgen ervoor dat ze juist begeleid en getraind worden bij het gebruik van onze sorteertechnologie om hun resultaten te optimaliseren. Als we ons richten op dit voornaamste doel, dan zal ons tweede doel, leider op het gebied van sorteertechnologie in de uiensector in Treasure Valley worden, vanzelf behaald worden," legt Albert uit.


John Albert (tweede van links), met enkele leden van het Baker & Murakami team

Toekomstplannen
Het Ellips sorteersysteem kan niet alleen voor uien, maar ook voor andere producten gebruikt worden. "Afhankelijk van de grootte en vorm kan dezelfde sorteermachine voor verschillende soorten groenten en fruit gebruikt worden. Ook al heeft elk gewas z'n eigen software en algoritmes nodig, het kan allemaal via dezelfde machine. Bijvoorbeeld appelen, peren, kersen, blauwe bessen, perziken, abrikozen, citrus, granaatappelen, kiwi en dadels kunnen allemaal geanalyseerd worden."

Volgens Albert zal Ellips zich de komende jaren focussen op de kwaliteitsresultaten. "Ik voorspel een toenemende vraag naar effectieve elektronische sorteersystemen," zegt hij. 

Voor meer informatie:
John Albert
Ellips USA
Tel: +1 (206) 915-4962

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven