"Chinese knoflooksector in gevaarlijke staat van chaos"

"De knoflookmarkt verkeert nu al geruime tijd in een recessie. Hoewel de prijzen voor knoflook al laag waren, laat onderzoek zien dat de prijzen mogelijk nog lager zullen zakken. De knoflooksector komt in de nabije toekomst mogelijk in een gevaarlijke staat van chaos terecht. In tegenstelling tot de Chinese markt is de exportmarkt al 1 tot 2 maanden relatief stabiel. Er is qua export weinig verandering met betrekking tot de prijs of het volume," zegt Liu Bingjie, die als knoflookteler en exporteur actief is in de Chinese provincie Henan.
"China heeft verschillende teeltgebieden voor knoflook. Het huidige aanbod op de markt aan vers knoflook komt voornamelijk van plantages in Jinxiang en Lanling te Shandong, Peizhou te Jiangsu en Qixian en Zhongmou in Henan. De vooruitzichten op de markt zien er niet gezond uit. Prognoses stellen dat de knoflookprijzen tot het begin van de herfst blijven zakken. Mensen maken zich zorgen om de omstandigheden op de markt. Vorig jaar leden knoflookhandelaren in Jinxiang ernstige verliezen. Die verliezen worden dit jaar mogelijk nog erger, afhankelijk van wanneer ze op de markt actief worden.""Ik denk dat er verschillende redenen aan te wijzen zijn voor de huidige situatie. Ten eerste is het areaal voor de knoflookteelt van 2017 tot 2018 met 10% uitgebreid. Ten tweede is de opbrengst per hectare jaar op jaar toegenomen. Ten derde waren knoflookhandelaren in 2017 niet in staat om volledig van hun opgeslagen voorraad af te komen. Mensen in de knoflooksector zijn nu erg terughoudend. Er is weliswaar sprake van de normale vraag vanuit de Chinese en buitenlandse markten, maar er worden verder geen grootschalige investeringen in de knoflooksector uitgevoerd. Bovendien is door een milieuonderzoek voor enkele honderdduizenden tonnen aan knoflook noodgedwongen in opslag geplaatst. Normaal zou dat volume in 2017 door de markt zijn opgenomen, maar nu neemt het alleen maar opslagruimte in. Al deze omstandigheden geven geen goede voortekenen voor de knoflookmarkt in 2018.


De knoflookmarkt in Jinxiang

"Ondanks dat de omstandigheden op de markt niet geweldig zijn en de prijzen laag blijven, is er natuurlijk nog steeds veel vraag naar knoflook. Er was in 2016 een te kort aan opslagruimte voor knoflook en in 2017 was er een geweldige vraag vanuit zowel de Chinese markt als de exportmarkt. Grote volumes aan vers knoflook kwamen aan het einde van april in 2017 op de handelsmarkt, waarna deze volumes onmiddellijk hun weg vonden binnen heel China en het buitenland. Het omzetvolume van knoflook stond in 2017 op een nieuw record. Het aanbod van het vroege knoflookseizoen was geheel verdwenen op het moment dat het aanbod van het late seizoen op de markt verscheen. Dit jaar is de prijs van knoflook in opslag echter veel lager dan van verse knoflook. Zolang er nog steeds omzet wordt gedraaid met dit oude knoflook, kunnen de nieuwe volumes niet op de markt worden geplaatst."

Liu Bingjie
Henan garlic farmer and trader
Telephone number: +86 180 3774 6452

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven