Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit: waar bedrijven mee te maken gaan krijgen

Het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn nog volop aan het onderhandelen over Brexit. Zo zijn de onderhandelingen over hoe de handel na de Brexit verder moet gaan pas net begonnen. Op het gebied van de handel tussen VK en EU zijn verschillende scenario's mogelijk. De Rijksoverheid weet wél wat u kunt doen om u daarop voor te bereiden.
 
Op de afbeelding hieronder ziet u waar u als ondernemer mee te maken krijgt in de verschillende scenario's. Van een cliff edge scenario (helemaal geen handelsafspraken, niet eens een uittredingsakkoord) tot het scenario waarin het VK onderdeel blijft van de Europese Economische Ruimte (EER). Dat laatste lijkt niet realistisch. Het VK heeft aangegeven na Brexit uit de interne markt én de douane-unie te willen stappen.
 
 
Douaneformaliteiten komen terug
Douaneformaliteiten zijn straks weer aan de orde van de dag. Oók als het VK besluit in de douane-unie te blijven, zoals u ziet in de afbeelding. Dat zal voor veel bedrijven een grote impact hebben, want van de 150.000 bedrijven die nu exporteren naar het VK, hebben ruim 30.000 nog nooit geëxporteerd buiten de EU. En dus nog nooit te maken gehad met de douane.
 
Uit onderzoek van KPMG blijkt dat hierdoor het aantal import- en exportaangiften aanzienlijk zal toenemen. Er zijn naar verwachting 752.000 extra importaangiften nodig en maar liefst 4,2 miljoen extra exportaangiften.
 
Deze procedures gaan de Nederlandse bedrijven bij benadering € 387 miljoen tot € 627 miljoen per jaar meer kosten. Dat is ongeveer 10% van wat Nederland nu verdient aan handel met het VK.
 
Handelsbelemmeringen nemen toe
Het staat ook vast dat er méér handelsbelemmeringen komen. Zelfs als de EU en het VK een akkoord sluiten dat vergelijkbaar is met het meest ambitieuze handelsverdrag dat EU ooit heeft gesloten (het CETA-verdrag met Canada).
 
Dat is duidelijk te zien in de afbeelding. De belemmeringen (langs de y-as) stapelen zich op.
 
Publicatiedatum: