Fraude door Indonesische uienimporteurs

Het Indonesische ministerie van landbouw gaat vijf uienimportbedrijven in de ban doen. Volgens minister Andi Amran Sulaiman hebben de vijf importbedrijven zich schuldig gemaakt aan fraude, waardoor het land voor biljoenen rupees aan kosten heeft moeten maken. "Tot onze spijt moeten we deze vijf bedrijven op een zwarte lijst zetten. Ze hebben onze telers schade berokkend, zijn onze consumenten tot last geweest en hebben inflatie veroorzaakt, wat uiteindelijk heeft geleid tot armoede," aldus Amran in een verklaring op vrijdag 22 juni.
 
De vijf bedrijven zijn alleen gemeld aan de hand van hun initialen. Het betreft de bedrijven PT TAU, PT SMA, PT KAS, PT FMP en PT JS. De fraude vond plaats door kleine uien te importeren en deze op de markt te zetten als sjalotten.
 
Amran zal de vergunningen van de bedrijven intrekken. Daarnaast wordt het de eigenaren van de bedrijven verboden om een nieuwe vergunning aan te vragen. Volgens de directeur voor de verwerking en marketing van landbouwproducten van het Generaal Directoraat voor Landbouw, Yasid Taufik, waren de uien afkomstig uit India. "De uien kwamen Indonesië binnen via Medan, Jakarta en Surabaya. Het ging in totaal om 3.600 ton," aldus Yasid Taufik. 
 

De kleine uien worden door supermarkten doorgaans verkocht voor ongeveer Rp 10.000 (€0,61) per kg. De prijs van sjalotten van lokale telers ligt rond de Rp 18.000 (€1,09) per kg. De importbedrijven konden hierdoor een winst genereren van Rp 8.000 (€0,48) per kg.

 
Volgens en.tempo.co heeft het ministerie aangifte gedaan bij de afdeling voor strafrechtelijk onderzoek bij de nationale politie. Het ministerie en de politie onderzoeken ook vijf andere bedrijven wegens hun vermeende betrokkenheid bij vergelijkbare gevallen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven