Plantspecifieke toepassing geeft tot 90 procent middelreductie

Gewasbeschermingsmiddelen alleen daar toepassen waar nodig is, dat is wat iedere landbouwer graag wil. Alleen in de praktijk is het veelal nog een heilige graal. Met de nieuwe Steketee IC-Spray is de gekoesterde wens van precisiespuiten inmiddels al wel realiteit. Machinefabrikant Steketee uit Stad aan 't Haringvliet, al jarenlang bouwer van innovatieve precisietechnieken, heeft namelijk een met gps uitgeruste en een door camera's aangestuurde spuitinrichting ontwikkeld die plaatsspecifiek gewasbeschermingsmiddelen per plant kan toedienen. Deze techniek is kortgeleden met groot succes beproefd in diverse groentengewassen, waaronder kropsla. Afhankelijk van het gewasstadium en de onderlinge plantafstand kan de besparing aan middel oplopen tot meer dan 90 procent! Zo'n enorme vermindering van het middelgebruik spaart niet alleen geld uit. Het draagt ook bij aan de wens van veel afnemers van groentegewassen, denk aan supermarktketens om de inzet van de hoeveelheid werkzame stoffen tot een minimum te beperken. Steketee heeft deze unieke plaats-, of beter gezegd, plantspecifieke IC-Spray spuitinrichting gemonteerd op de al langer leverbare Steketee IC-Weeder. Dit betreft de bekende hypermoderne schoffelmachine van de Nederlandse fabrikant. Het al door vele vooruitstrevende groentetelers gebruikte precisiewerktuig kan in standaarduitvoering met hulp van camerabeelden nauwkeurig de positie van cultuurplanten bepalen. Dat maakt het mogelijk om zoveel mogelijk onkruid- en opslagplanten mechanisch te verwijderen, zonder de cultuurplanten te raken. Een IC-Weeder in basisuitvoering is bijvoorbeeld in staat om tussen cultuurplanten die in rijen staan alle onkruid weg te schoffelen. Sinds kort is diezelfde unieke en uiterst precieze cameratechniek dus ook inzetbaar voor aansturing van een spuitdoppenset die elke cultuurplant afzonderlijk kan raken met gewasbeschermingsmiddel(en). Dit vanaf opkomst tot eventuele sluiting van het gewas, dat is het moment waarop alle planten in en tussen de rijen elkaar raken. Door in dopafmeting, werkingshoogte en de spuitduur per dop te variëren, is het spuitoppervlak aan te passen aan de plantgrootte. De camera's die de cultuurplanten detecteren zijn ook aangesloten op een Steketee Ic-Spray boordcomputer. Deze computer registreert alle plantjes zowel in aantal als in grootte. Die registratie is naar wens ook in de cloud beschikbaar en zo te raadplegen op pc, tablet of smartphone. Beelden van een werkende IC-Weeder zijn hiermee naar wens zelfs live te volgen. Dat maakt zowel planttellingen mogelijk als controle van de opkomst en eventueel registratie van wegvallende planten gedurende het teeltseizoen en opbrengstmetingen/-voorspellingen. Groentetelers kunnen de IC-DATA ook benutten voor tellingen, bijvoorbeeld van planten die aan de oogstbare maat zijn. Zo kunnen ze tijdig en exact afnemers op de hoogte stellen van eventueel direct beschikbaar aanbod.

Het mooiste van deze alweer nieuwe ontwikkeling van Steketee is dat met één werktuig, de IC-Weeder en IC-Spray, meerdere werkzaamheden te combineren zijn: gewasbescherming en onkruid wieden. Dat spaart tijd en geld en dit gaat ook nog eens gepaard met de grootst mogelijke precisie en capaciteit die op dit moment in de wereld verkrijgbaar is. Een demofilmpje, dat is te raadplegen op de website www.steketee.com, toont in het kort het werkingsprincipe van de IC-Spray.

Voor meer informatie:
Steketee
Lieve Vrouwenpoldersedijk 1a
3243 LA Stadt aan 't Haringvliet
+31(0)1876 161 04

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.