nieuw rapport Nielsen onthult zes factoren

Een nieuwe definitie van convenience

Een nieuw rapport van Nielsen toont aan dat consumenten over de hele wereld in toenemende mate zoeken naar handige oplossingen die hun leven vereenvoudigen en dat hun drukke levensstijl en toenemende connectiviteit een steeds belangrijker rol spelen bij aankoopbeslissingen.

Zoektocht naar Convenience, het rapport van Nielsen over de veranderende mondiale consumentenbehoeften, laat zien dat markten in de hele wereld een snelgroeiende vraag naar convenience kennen. Meer dan een kwart van de wereldwijde consumenten zegt producten te zoeken die hun leven makkelijker maken (27%) en gemakkelijk te gebruiken zijn (26%), terwijl ongeveer één op de vijf consumenten op zoek is naar producten geschikt voor kleine huishoudens (20%) en afgestemd op een specifieke behoefte (19%).

Het Nielsen-rapport noemt zes belangrijke factoren die, ondanks lichte variaties per regio, de achterliggende drijfveer zijn voor de toenemende behoefte aan convenience van consumenten in de hele wereld:
• Verstedelijking
• Kleinere huishoudens
• Druk stadsvervoer
• Evoluerende genderrollen
• Behoeften van verschillende generaties
• Grotere acceptatie van technologie

Deze drijfveren voor convenience en de toenemende vraag naar producten en oplossingen die de levensstijl helpen vereenvoudigen, hebben invloed op talloze industrieën, met name de sterk consumentafhankelijke FMCG-sector. Uit het Nielsen-rapport blijkt dat consumenten hun productkeuzen voor voedingsmiddelen en verpakte goederen baseren op hun ervaring op drie gebieden: winkelen, consumptie en merkbetrokkenheid.

Deze veranderende vraag naar convenience heeft geleid tot een hele reeks producten die het leven vereenvoudigen, zoals kant-en-klaar maaltijden, bezorgdiensten voor thuis of op kantoor en op technologie gebaseerde 'on demand' services. Een derde (33%) van de wereldwijde consumenten maakt gebruik van restaurant- of maaltijdbezorgdiensten (minimaal 11% per week). Kant-en-klaar maaltijden van fastservice, fastfood en straatverkopers nemen ook toe: 57% van de consumenten wereldwijd heeft de afgelopen zes maanden een fastfood-outlet bezocht. Lunch en diner worden het vaakst buitenshuis genuttigd: 39% van de wereldwijde online consumenten eet elke week buitenshuis, en maar liefst 48% van de consumenten in Azië-Pacific en 47% in Noord-Amerika haalt of eet de maaltijd onderweg op.

Een evoluerend winkellandschap, e-commerce en omnichannel-faciliteiten zijn bepalend voor de winkelervaring van consumenten in de hele wereld. Uit een e-commerce-onderzoek van Nielsen in 30 landen blijkt dat de online verkoop van FMCG naar schatting vijf keer sneller groeit dan offline verkoop, en in 2020 zal e-commerce in FMCG wereldwijd meer dan USD 400 miljard bedragen, oftewel 10-12% van het totale FMCG-marktaandeel.

Mobiele apparaten en digitale platforms zijn ook bepalend voor de consumentenervaringen en transformeren de merk-tot-consument-betrokkenheid. Driekwart (75%) van de wereldwijde consumenten zegt te genieten van de vrijheid om altijd en overal verbonden te zijn, en deze dominantie van connectiviteit biedt FMCG-bedrijven meerdere contactpunten om met consumenten te communiceren en hun betrokkenheid te verbeteren door persoonlijke en authentieke aanbevelingen, aangepast aan de lokale omstandigheden.

"Convenience betekent wereldwijd niet overal hetzelfde voor consumenten, omdat dit afhangt van hun omstandigheden, cultuur, locatie, marktvolwassenheid en toegang tot technologie", zegt Ailsa Wingfield, Executive Director, Thought Leadership, Global Markets bij Nielsen. Dit zijn belangrijke factoren die FMCG-bedrijven ertoe brengen oplossingen te bieden die inspelen op de groeiende behoefte aan convenience.

"Daarnaast levert de brede acceptatie van technologie een steeds grotere hoeveelheid consumentengegevens die meer maatwerk mogelijk maken," vervolgt Wingfield. "FMCG-spelers moeten zich aanpassen aan de omstandigheden en zorgen voor geïntegreerde winkelervaringen die consumenten een grotere vrijheid geven bij het kiezen van oplossingen die aan hun behoeften voldoen."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven