Omzetgroei Maersk vertaalt zich niet in hogere winst

Tholen – Eerder deze maand gaf Maersk een winstwaarschuwing af. Uit de kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van 2018 blijkt dat de omzet steeg. Desondanks lukte het niet om die trend te vertalen naar de winst. Hoge bunkerkosten en een tegenvallend herstel van de tarieven zijn daar debet aan.

Over het tweede kwartaal haalde de Deense rederij een omzet van 9,5 miljard dollar, een stijging van 24% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Een groot deel van die stijging komt voor rekening van de overname van Hamburg Süd. Zonder de bijdrage van de Duitse rederij steeg de omzet met 5,7%. Naast de groei bij de verschillende onderdelen, werd er synergie gevonden tussen Hamburg Süd en Maersk, onder andere op transportroutes."Met een omzetgroei van 24% in het tweede kwartaal zetten we de stevige groei door," aldus Søren Skou, CEO of A.P. Møller - Mærsk A/S. "De overname van Hamburg Süd droeg natuurlijk een positief bij aan de groei in het Ocean segment en we zijn tevreden met de groei in non-Ocean." Naar verwachting komt de omzet dit jaar uit op 40 miljard dollar, 50% meer dan in 2016.

EBITDA kwam uit op 883 miljoen dollar. Dat resultaat werd negatief beïnvloed door de hoge bunkerprijzen en de ontwikkeling in de transporttarieven. Daarbij komt de onzekere situatie op het wereldtoneel, waardoor de rederij zich genoodzaakt zag een waarschuwing af te geven voor de winst dit jaar. De winstverwachting is bijgesteld op 3,5 tot 4 miljard dollar. Na de uitdagende omstandigheden in de eerste helft van het jaar verwacht Maersk dat de winstgevendheid in de tweede helft zal verbeteren als gevolg van lagere unit costs en hogere tarieven.

Lees hier de kwartaalcijfers van Maersk

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven