Dalende trend uitbreidingsplannen en stijgende trend beëindigingsplannen

De uitbreidingsplannen van Nederlandse vollegrondsgroententelers en akkerbouwers dalen naar respectievelijk 13,7% en 17,7%. De beëindigingsplannen stijgen tegelijkertijd naar 7,1% en 6,3%. Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2018, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. Voor het onderzoek werden ca. 7500 agrariërs met minstens 10 ha akkerbouwgrond en/of 2 ha vollegrondsgroententeelt benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

 
 
Dalende trend uitbreidingsplannen

De laatste jaren is er een dalende trend te zien bij de uitbreidingsplannen van akkerbouwers. In 2016 had nog bijna 19% plannen om het bedrijf uit te breiden. In 2018 is dat gedaald naar 13,7%. Ditzelfde geldt voor de vollegrondsgroententelers waarbij het percentage vanaf 2016 daalt van 22,2% naar 17,7%.

 
 

Stijgende trend beëindigingsplannen
In de periode van 2014 tot 2018 is het percentage akkerbouwers dat plannen heeft om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen verdubbeld (van 3,4% naar 7,1%). Deze verdubbeling is ook te zien bij de vollegrondsgroententelers (van 2,8% naar 6,3%).

 
 

Opvolgsituatie blijft constant

Het percentage opvolgers blijft bij beide sectoren ongeveer gelijk ten opzichte van de afgelopen jaren. In totaal geeft 40,2% van de akkerbouwers aan dat er een opvolger klaar staat of al in het bedrijf is opgenomen. Bij de vollegrondsgroententelers komt het percentage uit op 41,9%.
 
 
 

Negatieve conjunctuurindex

De resultaten van AgriDirect worden ondersteund door cijfers van Wageningen University & Research. Volgens deze cijfers is er al vanaf 2016 sprake van een negatieve conjunctuur index. Vanaf dat jaar is ook de dalende trend van uitbreidingsplannen ingezet. Akkerbouwers zijn ook voor de komende 12 maanden (conjunctuurindex komende 12 maanden) negatief gestemd. De index daalde in het tweede kwartaal van 2018 met 4 punten ten opzichte van begin 2018 en zakte daarmee naar -9. De opbrengstprijzen zullen volgens ondernemers stijgen maar de productie zal naar verwachting sterk dalen.
 

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven