Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Harry, Patrick en Rinus van de Berge

“Wij willen winstpartner zijn in dagvers product”

Even voor vijven draaien we de Capelleweg in, nabij Station Kruiningen-Yerseke en onder de rook van de fritesfabriek. Een prachtig voorbeeld van clustering van de Agro- en foodverwerkende industrie waarin Zeeland zo sterk is, denk ik bij mezelf. We bezoeken één van de bedrijfslocaties waar Van de Berge Handelsonderneming is gevestigd en schuiven aan tafel bij Harry, Patrick en Rinus van den Berge. De van den Berge’s zijn geboren en getogen in de 'juun', blijkt al snel. Rinus begin te vertellen over het ontstaan van het bedrijf. De twee zonen vullen hun vader aan.


Harry en Patrick van den Berge

Bedrijf en geschiedenis

Rinus begint te vertellen hoe het bedrijf is ontstaan. Zijn vader was reeds commissionair met affiniteit voor uien. Rinus: "Uien vormden de basis voor het bedrijf en zijn nog steeds de belangrijkste bedrijfstak". Rinus (1952) was nog maar 22 toen zijn vader overleed en hij er alleen voor kwam te staan. Rinus: "Dat was ook nog eens in het jaar 1974, toen het Nederlandse leger er aan te pas moest komen om de uien van het veld te krijgen, omdat er zoveel regen gevallen was. De kwaliteit was dus ook ronduit slecht. Het was geen gemakkelijke tijd."

Rinus richtte zich de eerste jaren vooral op de handel en begon in 1990 pas met het sorteren en verpakken van uien. Rinus: “Daarvoor huurden we in de avonduren een verpakkingslijn bij een collega, waar we met de jongens uien klaarmaakten.” Patrick legt uit dat in 1994 zelf een sorteer- en pakstation is opgezet, zoals het nog steeds aan de Capelleweg staat. Daar worden nu hoofdzakelijk gele uien verpakt. Patrick: “Daar zijn we begonnen met vader en twee broers. Inmiddels zitten vier broers in het bedrijf. Harry vult aan: "We richtten ons eerst voornamelijk op rode uien, wat toen echt nog een specialiteit was." In 2001 is een tweede locatie betrokken aan de Oomshoekweg. Harry: "Daar verwerken we rode bieten, knolselderij, sjalotten, rode- en witte uien en winterwortelen, allemaal mooie producten die zorgen voor een stukje risicospreiding."

Nog later werd een handelsbedrijf in Barendrecht gekocht, zodat ook de afzet van knolselderij en winterwortelen opgepakt kon worden. Johnny is intussen actief als commissionair, maar koopt nog steeds product in voor z’n broers. Vader Rinus heeft zich de afgelopen jaren teruggetrokken uit de onderneming en treedt nog op als adviseur. Rinus: "Op den duur hebben de jongens een leeftijd dat je ze ook aan het roer moet laten staan. Dan kun je jezelf beter op de achtergrond plaatsen en op nieuwe dingen richten."

Marktpositie

Patrick zegt dat risicospreiding belangrijk voor continuïteit. Patrick: "We denken dat het goed is om met verschillende producten te werken, omdat er altijd zaken zijn die het ene jaar wel goed lopen, maar het andere net even iets minder zijn. Zo zijn we wat minder afhankelijk van één type markt." Harry: "Bovendien vinden we de verscheidenheid ook gewoon erg leuk." Op de vraag hoeveel er per week afgezet wordt overleggen de broers even (en zijn het dan eens dat ze niet pocherig over willen komen). Harry geeft aan dat de afzet van de uien op zo’n 35.000 ton per jaar ligt.

Visie en ketenbenadering

Bundeling van kennis en samen optrekken in de sector is de jongens van kinds af aan bijgebracht. Vader Rinus is de geestesvader van het samenwerkingsverband dat uiteindelijk geresulteerd heeft in de oprichting van de Zeeuwse Uienbewerkers Vereniging, waaruit recent de Stichting Afzetbevordering Ui is voortgevloeid. Rinus: "Er zijn veel onderwerpen die belangrijk zijn voor heel de sector en daarom ook
gezamenlijk opgepakt moeten worden. Je bereikt veel meer samen, dan wanneer je als individueel bedrijf ergens aan gaat trekken." Het is van belang constant met dat soort zaken bezig te zijn, er komt steeds meer op de sector af en je kan niet verwachten dat wanneer je een probleem hebt, plotseling iedereen voor je in de startblokken staat. Het is een kwestie van voortdurend verder bouwen en onderhouden van waardevolle relaties."

Wat zouden jullie doen als er geen uien waren?: Kort maar krachtig antwoorden ze: "Kansen zien en oppakken, we zijn ondernemers." Rinus vraagt of ik nog even mee ga naar z’n groentewinkel, een nieuwe uitdaging van de ondernemer in hart en nieren. Rinus: "Vanmorgen stond ik al om half vijf groenten te snijden bij De Vershoek”, dat overigens prachtig ligt aan de kerkring van Yerseke. "Mijn vrouw heeft hier ook een hoedenzaak”, laat Rinus tussen de regels door weten. Uitdaging genoeg dus, voor de 57 jarige ondernemer, die bovendien voor de derde periode beschikbaar is voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wanneer ik terugrijd langs de Capelleweg – met een kratje mandarijnen naast me – zie ik dat de jongens nog een auto aan het laden zijn. Kenmerkend voor de ondernemers in de sector. Geen flauwekul, maar handen uit de mouwen!

Voor meer informatie:
Van den Berge Handelsonderneming B.V.
Capelleweg 13
4416 PN Kruiningen
Tel: 0113 38 33 10
Fax: 0113 38 29 81,
E-mail: info@vanden-berge.nl
www.vanden-berge.nl

Bron: Nieuwsbrief Stichting Afzetbevordering Ui
Publicatiedatum: