Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nultoleratie ingevoerd voor D. dipsaci

Nederlandse uiensector werkt aan processchema voor Indonesië

Indonesië is een land waar veel Nederlandse uien naar toegaan. Afgelopen jaren was de bestemming goed voor ruim 15.000 ton/jaar. Indonesië staat bekend als een land dat hoogwaardige kwaliteit vraagt en daarvoor ook wil betalen. Acht oktober was export van de één op de andere dag niet meer mogelijk.

De sector is vanaf september in samenwerking met de PD bezig om een processchema op te stellen voor Indonesië, waarin aangegeven wordt wat de Nederlandse uiensector allemaal doet om bepaalde ziekten en plagen te voorkomen. Stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci) stonden centraal.

Indonesië heeft een nultoleratie ingevoerd voor D. dipsaci. De wijze waarop dat bereikt kan worden is volgens Indonesië drieërlei. 1) Uien 7 dagen bij -18oC bewaren, 2) Ontsmetting met methylbromide of 3) behandeling met gammastraling. Uiteraard zijn alle drie de methoden geen oplossing voor de Nederlandse sector. De uien worden 'pap' of behandeld met middelen die niet zijn toegelaten. Ook het
aanwijzen van een zogenaamde 'pest free area' was geen optie voor Nederland.

Terwijl Frugi Venta en de SAU druk bezig waren besloot LNV van de één op de andere dag geen exportcertificaten meer te verlenen voor Indonesië. Echter, bij nagenoeg alle bedrijven stond product gereed voor verlading naar deze bestemming die dit seizoen volop aan de markt was. Door snel handelen van Frugi Venta en de SAU werd de stop binnen enkele uren opgeschort tot 1 november, op verantwoording van de sector.

Momenteel werken we verder aan het procesdocument dat beschrijft wat de Nederlandse sector allemaal doet om besmetting te voorkomen. In het verleden heeft ook de aardappelsector daarmee handelsbelemmeringen opgelost. De ketenbrede samenwerking via de SAU maakt dat ook de zaadbedrijven die veel doen om stengelaaltjes te voorkomen, hun input snel kunnen inbrengen. Deze
ontwikkelingen geven aan dat de hele uienketen beter moet communiceren wat gedaan wordt en dat ook moet 'verkopen'.

Voor meer informatie:
Inge Ribbens
Tel: 070 33 55 010
Frugi Venta

Bron: Nieuwsbrief Stichting Afzetbevordering Ui
Publicatiedatum: