Twee op de drie consumenten gebruiken biologische producten omdat ze er van uit gaan dat deze gezonder zijn dan gangbare. Maar wát biologisch voedsel in de ogen van consumenten nu precies zo gezond maakt, was tot dusverre vrijwel onbekend. Uit het onderzoek blijkt dat deze opvatting meer te danken is aan de afwezigheid van bestrijdingsmiddelengebruik dan aan de aanwezigheid van positieve stoffen.
Natuurlijker en vers is gezonder
Bij plantaardige verse producten (aardappelen, groente en fruit) spelen argumenten mee als het niet gebruiken van chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gentech. Daarnaast dragen betere bodemkwaliteit, een natuurlijk groeitempo, oudere rassen, en meer buitenlucht bij aan het gezondheidsimago.Bij dierlijke verse producten zoals vers vlees, vleeswaren, kaas en melk menen consumenten dat biologisch voedsel gezonder is omdat het dier een beter leven heeft gehad: meer vrijheid, natuurlijk voer, minder stress, en de tijd om te groeien. Ook de strengere eisen ten aanzien van hormonen, antibiotica en geneesmiddelen spelen een rol.
De ondervraagden zijn van mening dat het gezondheidsvoordeel van biologisch groter is bij onbewerkte producten dan bij producten die een verder bewerkingsproces hebben ondergaan. Verder denken ze dat het gezondheidsvoordeel van biologisch groter is bij verse producten dan bij droge kruidenierswaren.