Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Gezonde reputatie biologisch voedsel door puur natuur aanpak

Consumenten die af en toe biologisch kopen vinden biologische voeding vooral gezonder doordat deze zonder gif wordt geproduceerd en de dieren een beter leven hebben gehad. Dit is één van de uitkomsten van een onderzoek dat LEI Wageningen in opdracht van het kennisnetwerk Bioconnect heeft uitgevoerd.

Twee op de drie consumenten gebruiken biologische producten omdat ze er van uit gaan dat deze gezonder zijn dan gangbare. Maar wát biologisch voedsel in de ogen van consumenten nu precies zo gezond maakt, was tot dusverre vrijwel onbekend. Uit het onderzoek blijkt dat deze opvatting meer te danken is aan de afwezigheid van bestrijdingsmiddelengebruik dan aan de aanwezigheid van positieve stoffen.

Natuurlijker en vers is gezonder

Bij plantaardige verse producten (aardappelen, groente en fruit) spelen argumenten mee als het niet gebruiken van chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gentech. Daarnaast dragen betere bodemkwaliteit, een natuurlijk groeitempo, oudere rassen, en meer buitenlucht bij aan het gezondheidsimago.
Bij dierlijke verse producten zoals vers vlees, vleeswaren, kaas en melk menen consumenten dat biologisch voedsel gezonder is omdat het dier een beter leven heeft gehad: meer vrijheid, natuurlijk voer, minder stress, en de tijd om te groeien. Ook de strengere eisen ten aanzien van hormonen, antibiotica en geneesmiddelen spelen een rol.

De ondervraagden zijn van mening dat het gezondheidsvoordeel van biologisch groter is bij onbewerkte producten dan bij producten die een verder bewerkingsproces hebben ondergaan. Verder denken ze dat het gezondheidsvoordeel van biologisch groter is bij verse producten dan bij droge kruidenierswaren.

Aansluiten bij opvattingen van light users

De Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw beveelt op basis van het onderzoek aan om bij de promotie en marketing van biologische producten beter aan te sluiten bij de opvattingen van de zgn. light users over wat biologisch gezond maakt, te weten het natuurlijke karakter van de productiewijze. Verder wordt aanbevolen om meer aandacht te besteden aan bekendheid over de wettelijke eis dat bewerkte en samengestelde bioproducten aan dezelfde strenge eisen en controle moeten voldoen als verse producten. Ook hier is het doel een natuurlijk product. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven