Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"In 2050 hoeven schepen geen CO2 meer uit te stoten"

In 2050 zal een schip geen CO2 meer uitstoten. Die voorspelling deed voorzitter en oud-minister Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Reders (KVNR) op 20 januari in haar nieuwjaarstoespraak. Vanaf 2020 zal de zeevaart groeien zonder dat de uitstoot van CO2 daarbij nog verder toeneemt is haar verwachting. In 2050 moet het mogelijk zijn dat de schepen 50% minder CO2 uitstoten dan in 2020. Netelenbos overhandigde de doelstellingen aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

De huidige emissie door de zeescheepvaart bedraagt momenteel 2,7% van de totale mondiale emissie van CO2. De KVNR gaat dit voorjaar samen met overheid concrete acties vastleggen om de verschillende doelen te halen. Voorzitter Netelenbos pleitte er voor dat lopende subsidiesprogramma's op innovaties die de milieuprestaties in de scheepvaart moeten verbeteren, worden voortgezet. Deze programma's lopen dit jaar af.

In de scheepvaart wordt onder meer gewerkt aan hybride oplossingen en schepen die werken op schonere brandstof. Sleper Smit Internationale ontwikkelt bijvoorbeeld een hybride sleepboot. Vroon, een van de grootste reders van vervoer van levend vee, is bezig met een studie naar het gebruiken van de mest die de veestapel produceert, als brandstof.

Bron: KVNR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven