Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controle op hoogrisico producten vandaag van start

Importeurs krijgen met ingang van heden 2010 definitief te maken met EU verordening 669-2009. Hierin is geregeld dat hoogrisico producten extra bemonsterd en geanalyseerd worden op residuen van bestrijdingsmiddelen. Gisteren publiceerde Freshfel eveneens een document met betrekking tot de verordening.

Frugi Venta constateerde gezamenlijk met het PT, AIP, ACN, EVO, Deltalinqs, ENA, FENEX, NSV en NZV dat er te veel openstaande onderwerpen waren om invoering van de controles op de officiële aanvangsdatum van 25 januari door te zetten. Donderdag 21 januari heeft de VWA officieel haar reactie op de brief medegedeeld aan de tien organisaties die om uitstel van de nieuw te houden controles verzochten. De reactie was uitermate teleurstellend. Geen van de vragen is bevredigend beantwoord en de 10 partijen beraden zich op verdere actie. 

Uitzonderingen
Aansluitend zijn alle geïnteresseerden geïnformeerd over diverse openstaande operationele vragen en zijn de geldende tarieven uiteengezet. De presentatie daarvan kunt u vinden op de VWA website. Daarop vindt u ook de alternatieve werkwijze indien uw ICT aansluiting nog niet gereed is. Dit alternatief staat vooralsnog slechts voor 2 weken ter beschikking. 
Voor groente en fruit zijn enkele uitzonderingen gehonoreerd. Zo wordt een gedoogperiode gehanteerd tot 1 mei, waarin zendingen die vergeten worden aan te melden, vervolgens soepel worden afgehandeld. Ook mogen groente en fruit na bemonstering op het aangewezen punt van binnenkomst (ABP), direct verder worden vervoerd in de keten. Invoeren kan echter pas na uitslag van de analyse. Ook wordt door de VWA geen rekening opgemaakt in die gevallen, waar dezelfde partij ook al door het KCB en/of de PD wordt gecontroleerd. In die gevallen worden wel de analysekosten doorberekend. 

Uw ervaringen
Europees bestaat geen overzicht van de verschillende methoden en tarieven die door de diverse lidstaten worden gehanteerd. Toegezegd is om de eerste maanden frequent te overleggen om de uitvoering van de controles goed in te regelen. Daarom vernemen we de komende tijd graag uw ervaringen rond deze controle en bijzonderheden uit de andere lidstaten. 
Om importeurs van product-land-combinaties die momenteel onder de 669 verordening vallen, accuraat te kunnen informeren en vervolgacties af te stemmen, vragen wij u uw contactpersoon voor dit onderwerp kenbaar te maken bij Frugi Venta. Betreffende product-land combinaties vindt u in bijlage 1 van de verordening, onder andere op de Frugi Venta website. 

Publicatiedatum: