Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Percentage agrariërs met uitbreidingsplannen in de meeste sectoren gedaald

Agrarische sector terughoudend

Voor het eerst sinds 2006 is het percentage agrarische bedrijven met uitbreidingsplannen gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Deze afname is in bijna alle agrarische sectoren terug te vinden. Tegelijkertijd daalt ook het percentage dat op korte termijn van plan is het bedrijf te beëindigen of af te bouwen. De agrarische sector wacht even af alvorens ingrijpende beslissingen te nemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat AgriDirect uitvoert onder alle agrarische ondernemers in Nederland waarin onder andere gevraagd wordt naar hun toekomstverwachtingen. Als een bedrijfshoofd ouder is dan 50 jaar, wordt er ook gevraagd of er een opvolger is.


Figuur 1: Percentage agrariërs met uitbreidings- of opvolgingsplannen 2006 - 2009




Onder de glastuinbouwbedrijven zien we een minder positieve kijk op de toekomst. Het percentage potentiële groeiers in deze sectoren is in 2009 opnieuw sterk gedaald.


Aantal bedrijfsopvolgers totale sector stabiliseert

Figuur 2: Ontwikkeling bedrijfsopvolging 2006 - 2009

In 2009 is het aantal bedrijfsopvolgers in de gehele agrarische sector nagenoeg gelijk gebleven aan 2008. In 2009 gaf 41,2% van de agrariërs aan een bedrijfsopvolger te hebben, in 2008 was dat 41,7%. De sterkste daling in het aantal bedrijfsvolgers zien we terug in de tuinbouw.


Minder bedrijven die willen stoppen of afbouwen

Figuur 3: Percentage agrariërs met plannen voor stoppen of afbouwen 2006 – 2009

Opvallend is dat tegelijk met de afname van de uitbreidingsintenties, ook het percentage dat wil stoppen/afbouwen in de gehele agrarische sector in 2009 licht gedaald is ten opzichte van het jaar ervoor. Deze tendens zien we voornamelijk terug in de glastuinbouw en fruitteelt. Samen met de glastuinbouw, fruitteelt, bloembollen en vleesvarkenssector behoort de boomkwekerijsector de afgelopen jaren al steeds tot de sectoren met de meeste intenties tot stoppen of afbouwen.

De agrarische sector is wat terughoudend
In 2009 is zowel het percentage agrariërs met uitbreidingsplannen als met plannen om het bedrijf te beëindigen gedaald. De algemene tendens in de sector is dat men liever op korte termijn geen ingrijpende beslissingen neemt.

Bron: AgriDirect
Publicatiedatum: