Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Italië: Maffia zet 7,5 mld in agf-handel om

Elk jaar verschijnt rond deze tijd een opzienbarend rapport over de maffia. Het becijfert de gigantische omzetten die de Italiaanse georganiseerde criminaliteit weet te realiseren. Ook dit jaar is de groei van de gezamenlijke maffia’s Cosa Nostra (Sicilië), ‘Ndrangheta (Calabrië), Camorra (Campanië), Sacra Corona Unita (Apullië) en Basilischi (Basilicata) weer indrukwekkend. Ondanks de crisis - of misschien wel dankzij - wisten ze samen 5 miljard euro meer te verdienen dan vorig jaar. Hun omzet zou zijn gestegen tot 135 miljard euro, bijna drie keer zo veel als die van Fiat. De nettowinst van de maffiaorganisaties zou nu 78 miljard euro bedragen.Dit alles is te lezen in het rapport SoS Impresa dat de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de twaalfde keer uitgeeft. Deze Confesercenti baseert zich op overheidsstatistieken met betrekking tot drugshandel, illegale immigratie, wapenhandel en ook op verslagen van de antimaffiapolitie en van milieubewegingen. De detaillering van het rapport grenst aan het ongelooflijke. Zo weet het rapport te melden dat de maffia 800 miljoen euro heeft uitgegeven aan advocaatkosten en 1,17 miljard aan lonen. Een loopjongen of bewaker verdient 1000 tot 1500 euro, een clanleider krijgt 10.000 tot 40.000 euro per maand.

De grootste groei boekte de maffia het afgelopen jaar met het verstrekken van woekerleningen. Die namen met 20 procent toe. Steeds meer ondernemers die moeilijker geld kunnen lenen bij banken zoeken hun heil bij de maffia en betalen woekerrentes op hun leningen. In deze maffiose business zou 15 miljard euro omgaan. 200.000 ondernemers zouden geld hebben geleend van de maffia.
Het meeste verdient de maffia echter nog altijd met drugshandel. De omzet wordt geschat op 60 miljard euro. Afpersing van ondernemers en privépersonen levert 9 miljard euro op. Wapenhandel 5,8 miljard, smokkel 1,2 miljard en mensenhandel 870 miljoen euro.

De maffia is al lang niet meer een organisatie die zich concentreert op ordinaire diefstal, bedrog en overvallen. Daarmee wordt nog geen 1 procent van de omzet gerealiseerd. Eigen legale bedrijven zetten inmiddels 25 miljard euro om. 7,5 miljard daarvan wordt verdiend in de groente- en fruithandel, waarvan hele ketens en markten worden beheerst door de georganiseerde criminaliteit. 6 miljard wordt binnengehaald met merkenpiraterij in de kleding-, cd- en dvd-industrie. De maffia is ook zeer actief in publieke aanbestedingen (6,5 miljard) en in vastgoed. Andere grote bron van inkomsten is met 16 miljard de milieucriminaliteit: handel in, en illegale stort van afval.

Het onderzoeksrapport waarschuwt dat de snel groeiende werkloosheid in achterstandsgebieden steeds meer jongeren in de armen van de maffia kan drijven. Jongeren zonder werk kunnen zonder veel problemen terecht in de namaakindustrie. Ook de snel groeiende gokindustrie (omzet 2,5 miljard) blijkt een makkelijke eerste stap te zijn voor wie geen alternatieven meer ziet.

Het rapport beklemtoont dat de maffia al lang niet meer een Zuid-Italiaanse aangelegenheid is. In Milaan is zij een actieve speler op de beurs en ook in Noord-Europa wordt volop geïnvesteerd in vastgoed en op de beurs.

Een opmerkelijk nieuwtje is dat de maffia ook steeds meer zou investeren in alternatieve energie, zoals zonne-energie en windmolens. Of dit positief is, zal de toekomst leren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven