Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Verder verlagen agf-prijzen bedreigt continuïteit

Tholen- De Duitse agf-handelsbelangenvereniging DFHV waarschuwt dat "de prijsoorlogen" tussen de retailers op de lange termijn de Duitse productie kunnen schaden en daarmee de levering van kwaliteits groenten en fruit in gevaar brengt. De waarschuwing werd door Thomas Bittel van DFHV afgegeven tijdens de opening van de Fruit Logistica. 

Prijsverlagingen hebben groenten en fruit veel harder getroffen dan enig ander segment. Bittel zei dat veel van de gespecialiseerde telers in de agf-sector op de rand van het faillissement zitten, omdat ze geen fatsoenlijke prijs krijgen voor hun producten. 

"Als 50 kroppen sla in een supermarkt hetzelfde kosten als een pakje sigaretten, moet iemand toch gaan denken dat er iets mis is hier. Dat we dus serieus waarde vernietigen ", aldus Bittel. Prijzen moeten op een ander niveau komen, voegde hij eraan toe. Bittel zei dat niet alleen de kwaliteit van de producten geleidelijk wordt uitgehold, maar ook de basis voor de productie van gezonde voedingsmiddelen erodeert. Wat ook meetelt is dat ‘s werelds meest kostbare bronnen, landbouwgrond en zoet water, schaarser worden terwijl de wereldbevolking toeneemt en voedingspatronen in dichtbevolkte opkomende landen aan het veranderen zijn. "De internationale concurrentie voor hoge kwaliteit verse groenten en fruit zal in de komende jaren dramatisch toenemen”, zei hij. 

De DFHV is van mening dat de organisatiestructuur van de Duitse producenten en de fruithandel zal moeten veranderen en zich zal moeten aanpassen aan de structuur van de klanten. Dat betekent dat fruittelers en detailhandelaren meer met voorspelbare ramingen moeten werken en een sterkere betrokkenheid van kopers in de toekomst nodig hebben. "Dit is de enige manier waarop we in de toekomst kunnen garanderen de consument van kwalitatief hoogwaardige groenten en fruit te voorzien", zei Bittel.

(Contact: Dr Andreas Brugger, Duits Fruit Trade Association. Tel.: +49 228 911450, Tel. +49 (0) 172 2117255, e-mail: bonn@dfhv.de)

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven