Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Wilt u biologische producten importeren uit Zuid Afrika?

Op de Biofach krijgt u meer informatie over fact finding missie naar Zuid Afrika in augustus 2010. Het areaal biologische landbouw in Nederland is tussen 2008 en 2009 gegroeid met zo’n 3%. In dezelfde periode is de verkoop van biologische producten in het supermarktkanaal gegroeid met ongeveer 8%.

Al jaren groeit in Nederland de vraag naar biologische producten harder dan de vraag naar gangbare producten. Daarnaast groeit de vraag ook harder dan het Nederlandse aanbod van biologische producten. Het gevolg is een toenemende import van biologische producten. 
Daarnaast is Nederland voor Europese landen om ons heen een bron voor aanvulling van hun tekorten, waardoor ook de vergroting van Nederlandse export van biologische producten kansen biedt.

Is Zuid Afrika een oplossing?
Door onderzoekers van LEI Wageningen UR is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 2009 een marktonderzoek in Zuid Afrika uitgevoerd . In dit onderzoek is bekeken hoe de handel tussen Nederland en Zuid Afrika, voor enkele productgroepen, kan worden vergroot. Het onderzoek richtte zich op de productgroepen: biologische groente, biologisch fruit, verwerkte biologische fruitproducten als sappen, ingeblikt fruit en op biologische wijn. 

Waarom Zuid Afrika? Omdat Zuid Afrika een rijke historie heeft in de gangbare productie van de onderzochte productgroepen, en er veel bedrijven in Zuid Afrika al biologisch produceren of klaarstaan om over te gaan naar een biologische bedrijfsvoering. De mogelijkheden zijn legio en het land is logistiek in staat aan de wens van Nederlandse bedrijven tegemoet te komen.

Is er dan geen uitdaging in de handel met Zuid Afrika?
In de handel van biologische producten met Zuid is het zaak de biologische certificering goed te regelen omdat het land nog geen nationale wetgeving voor biologische producten kent. Veel Europese certificerende organisaties, zoals het Nederlandse SKAL of het Franse Ecocert, zijn echter in het land aanwezig om de marktacceptatie in Europa te waarborgen.

Een bezoek aan Zuid Afrika in augustus 2010
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunt bedrijven die de mogelijkheid van handel met Zuid Afrika willen onderzoeken met een missie van een week in augustus 2010. De missie is bedoeld om op een informele manier kennis te maken met bedrijven in Zuid Afrika die graag biologische producten naar Nederland zouden willen exporteren, dan wel vanuit Nederland willen importeren, maar daarvoor een betrouwbare partner in Nederland missen. Het programma van de missie zal afgestemd worden op uw specifieke handelsvraag.

Grijp uw kans op de Biofach op 17 februari!
Bent u ondernemer in biologische producten en wilt u de mogelijkheid onderzoeken om te importeren vanuit, of exporteren naar Zuid Afrika? Richt u zich dan voor meer informatie tot de onderzoekers van LEI Wageningen UR in het Holland paviljoen (hal 5.5 102). Zij zullen op 17 februari 2010 uw vragen over de missie beantwoorden van 10.00 tot 16.00 uur. Er bestaat tevens de mogelijkheid om u aan te melden voor de missie, waarbij uw handelsvraag zal worden genoteerd.

Meer info? Klik hier

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven