Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouwbedrijf De Meerhof kiest voor koeling met aanzienlijk fiscaal voordeel

In Dronten staat het landbouwbedrijf van de familie Robaard. Het bedrijf heeft een eigen productie van jaarlijks ruim 2.750 ton, onderverdeeld in winterpeen, uien, aardappels en fruit. Deze productie wordt voor wisselende periodes opgeslagen in eigen loodsen. In deze loodsen was behoefte aan een groot aantal koelcellen, elk van 65 bij 22 meter. Met deze koelcellen wil de familie Robaard bereiken dat de opgeslagen productie langer van hoge kwaliteit blijft. Daarbij spelen per product de juiste temperatuur en luchtvochtigheid (uitdroging!) een belangrijke rol. Cofely Refrigeration droeg een oplossing aan die verder ging dan deze aanvankelijke vraag.



Finetuning per opgeslagen product

Voor vraagstukken als deze zijn verschillende opties mogelijk: directe en indirecte systemen en een centraal pompsysteem. Na afweging van de diverse alternatieven adviseerde projectleider Henk Blokland een pompsysteem met het koudemiddel ammoniak. ‘Doordat deze installaties zijn uitgevoerd als pompsysteem, droogt het product minimaal uit. In de cellen zijn verdampers gemonteerd, specifiek geschikt voor de opgeslagen producten. Kenmerkend voor deze verdampers is de hoge luchtopbrengst en een groot verdampend oppervlak. In elke koelcel zijn daardoor de producttemperatuur en de luchtvochtigheid precies goed."

Fiscaal aantrekkelijk

Er was nog een reden om dit systeem te adviseren. Henk Blokland: "Dit type installatie komt in aanmerking voor zowel Energie InvesteringsAftrek (EIA) als de regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL). Immers, ammoniak is een natuurlijk en milieuvriendelijk koudemiddel. Daarmee valt het binnen de voorwaarden van de VAMIL. Voor de familie Robaard wordt zo een aantrekkelijk fiscaal voordeel behaald. Voor een landbouwer die de kosten altijd zeer goed in de gaten moet houden, is dat goed nieuws."

Voor meer informatie:
Henk Blokland
Cofely Refrigeration
Projectleider Emmeloord
Tel. 0527 63 86 00
www.uitfaserenR22.nl

Publicatiedatum: