Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Zeven tips om efficiënt te spreken

Om succesvol te communiceren moet u begrijpen hoe anderen u zien en horen en hoe ze reageren op wat u zegt. Het gaat er bovendien niet zozeer om wat u zegt, maar hoe u het zegt. Express.be geeft zeven tips om een gehoor efficiënt toe te spreken. 

1. Let op uw stemgeluid 
Uit onderzoek blijkt dat het stemvolume de respons van de luisteraars meer beïnvloedt dan de daadwerkelijke tekst. Pas uw volume aan aan het aantal mensen dat u toespreekt. 

2. Spreek langzaam 
Een veel voorkomende fout is te veel praten. Als u wilt dat uw boodschap goed overkomt, praat dan langzaam en las bewust pauzes in. 

3. Maak oogcontact 
Kijk en luister goed naar uw toehoorders om te zien of die uw betoog begrijpen. Oogcontact vergroot bovendien het vertrouwen en geeft u de kans een band met uw publiek op te bouwen. Wanneer er geen oprecht contact bestaat, zal de luisteraar snel zijn interesse verliezen en u en uw boodschap eerder in twijfel trekken. 

4. Wees zelfverzekerd 
In de eerste zeven seconden na binnenkomt, hebben de aanwezigen zich reeds een beeld gevormd over uw zelfvertrouwen. Sta rechtop en kijk mensen aan. 

5. Wees zuinig met het gebruik van technologie 
Gebruik technologische snufjes alleen als ze uw betoog versterken. Een goed één-op-ééngesprek blijft de sterkste communicatiemethode. 

6. Gebruik gebaren 
Als uw gebaren overeenstemmen met uw betoog, versterken ze wat u zegt en wordt de boodschap makkelijker te begrijpen. Getrainde sprekers gebruiken gebaren om meer nadruk op hun woorden te leggen. Speel niet met pennen, vingers of ringen terwijl u spreekt. 

7. Wees u bewust van uw toehoorder 
De meeste mensen hebben er geen idee van wat anderen zien en horen wanneer ze met iemand praten. Observeer uw luisteraar aandachtig. Analyseer zijn reacties en antwoorden goed en speel daarop in.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven