BioForum rekent op blijvende inspanningen voor biolandbouw

BioForum Vlaanderen is verheugd over de groei van het Vlaamse bio-areaal. Toch is de achterstand tegenover het Europese gemiddelde groot en rekent BioForum op blijvende inspanningen om deze achterstand in te halen. Biologische landbouw heeft namelijk veel troeven in handen om een echt duurzame voedselproductie mogelijk te maken.

De biologische productie in Vlaanderen kent voor het eerst in jaren een groei: het biologisch areaal groeide in 2009 met 4,8% tot een totaal van 3659 ha. Ook het areaal 'in omschakeling' nam toe met 63,1%. Dit laatste areaal wordt biologisch beheerd, maar kan pas na een omschakelingsperiode van twee jaar als biologisch gecertificeerd worden. Tot slot kwamen er in 2009 netto 12 nieuwe bedrijven bij. Na verschillende jaren van status quo is dit een positieve evolutie. Alles lijkt er op te wijzen dat de Vlaamse biosector haar aantrekkingskracht voor land- en tuinbouwers aanzienlijk heeft vergroot.

Deze groei is o.a. te danken aan de verenigde inspanningen van de landbouworganisaties Boerenbond, ABS en de koepelorganisatie BioForum Vlaanderen in het kader van het Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008-2012 van de Vlaamse Overheid. BioForum Vlaanderen is opgetogen dat deze samenwerking tot snel resultaat heeft geleid. Bovendien is BioForum ook blij te horen dat minister Peeters de positieve resultaten beschouwt als een stimulans om het Strategisch Plan verder uit te voeren.

Want verdere groei is nodig: een sprong van 4,8% is erg mooi, maar het aandeel van de biolandbouw op het totale Vlaamse landbouwareaal blijft nog steeds steken op 0,6%. Daarmee blijven we ver onder het Europese gemiddelde van ruim 4%.
BioForum hoopt dat deze groei er kan komen zonder dat de markt verstoord raakt en engageert zich om deze marktontwikkeling waar mogelijk samen met de marktpartijen te ondersteunen. Meer dan in de gangbare sector kunnen bioboeren rekenen op relatief stabiele en correcte prijzen.

Tot slot benadrukt BioForum dat biologische landbouw niet uitsluitend draait om economische verbreding. De biologische landbouw stoelt op een sterk ontwikkelde visie over duurzame landbouw. De biolandbouw besteedt erg veel aandacht en zorg aan een levende, vruchtbare bodem van waaruit planten een sterke veerkracht ontwikkelen. Die vruchtbare bodem staat centraal in een systeem dat preventieve maatregelen inzet om ziekten en plagen te voorkomen en een groot potentieel heeft om klimaatsverandering af te remmen of om zich aan te passen aan voorspelde klimaatswijzigingen. Biologische veeteelt biedt een hoog welzijn voor landbouwdieren en biedt hen niet alleen biologische voeding, maar ook, onder meer, voldoende stalruimte en een vrije uitloop.

Kortom, de biologische landbouw is een innovatieve landbouwmethode die aan de huidige maatschappelijke ecologische en ethische eisen beantwoordt. Het is een landbouwmethode die de steun van de Vlaamse Overheid meer dan verdient om verder te kunnen groeien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven