Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

grote opkomst informatiesessie Frugi Venta en Frug I Com

CLIENT Export kan administratieve en logistieke processen sterk verbeterenTholen – Programmabureau CLIENT, Frugi Venta en Frug I Com organiseerden op donderdag 15 april een informatiesessie over CLIENT Export, een software-programma dat administratieve en logistieke processen voor zowel bedrijfsleven als overheid ster kan verbeteren. CLIENT Export is een samenwerkingsverband van VWA, PD, KCB, Frugicom, Florecom, VGB en Frugi Venta. CLIENT is een afkorting voor Controle op Landbouwgoederen bij Import en Export naar een nieuwe Toekomst. Het software-programma is in de AGF-sector bedoeld voor exporteurs van uien, aardappelen en groenten en fruit naar landen buiten de Europese Unie, zogenaamde derde landen.


Peter Verbaas van Frugi Venta

Na een welkomstwoord van Peter Verbaas nam Theo van Bemmel van Productschap Tuinbouw het woord over de rol van de derde landen in de AGF-sector. "Naast de mogelijkheden moeten we wel rekening houden met handelsbelemmeringen zoals Rusland die lagere MRL's eist, en Tuta absoluta die de export van tomaten naar de VS belemmert", aldus Theo. Uit cijfers van PT blijkt dat nog steeds veel van het Hollands product binnen de Europese Unie wordt afgezet, maar de export naar derde landen zit sinds drie jaar weer wel in de lift. Groenten gaan buiten de EU voor een groot deel naar Afrika en Rusland, voor de uien zijn Afrika en Verenigd Koninkrijk belangrijke exportbestemmingen en het fruit vindt zijn weg veelal naar derde landen Rusland en Noorwegen. Het gaat hier om het Nederlands product, dus geen re-export.


Theo van Bemmel van Productschap Tuinbouw

Frank Jan van der Valk gaf de aanwezigen een korte introductie op het software-programma. Frank Jan is programma manager van CLIENT Export, dat staat voor het geautomatiseerd aanvragen en afhandelen van exportcertificaten. In 2010 wordt dit gerealiseerd voor de AGF-sector. CLIENT Export biedt een vereenvoudigd proces voor fytosanitair certificaten, die online aangevraagd kunnen worden, het KCB kan de fytosanitaire inspecties plannen en die afhandelen in CLIENT Export. Met het software-programma kunnen certificaten sneller worden aangevraagd, en worden keuringsdiensten efficiënter waardoor naast gemakkelijkere en tijdbesparende werkwijze ook kosten worden bespaard.Daarna werd een online kennismaking over de werkwijze van het programma gegeven door Aart Monster. Hij liet zien hoe aanvragen en inspecties ingevoerd kunnen worden en vervolgens gerapporteerd kunnen worden in het Berichtenboek. Aart gaf aan dat het gebruik van CLIENT Export niet verplicht is maar dat overheid en KCB wel naar het programma toe werken waardoor het gebruik hiervan aantrekkelijk wordt. Martin Waasdorp van het KCB maakte vervolgens duidelijk hoe de fytosanitaire en kwaliteit inspectie via CLIENT Export er in de praktijk uit gaat zien. Hij benadrukte de flexibiliteit en efficiëntie van het software-programma wat uiteindelijk een kostenbesparing oplevert.


Aart Monster van Programmabureau CLIENT

De eerste technische bijeenkomst van het CLIENT Export AGF staat gepland op 19 mei. Geïnteresseerden kunnen gratis meewerken aan een testronde van CLIENT Export. Voor meer informatie zie: www.frugicom.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven