"Organicseeds.nl"

"Structurele groei bio-landbouw mooie uitdaging voor Nederlandse kweek- en handelsbedrijven"

Het aantal Nederlandse kweek- en handelsbedrijven dat zich daadwerkelijk interesseert voor de biologische markt neemt toe. Zij zien dat de biologische sector steeds meer kansen biedt. Toename is er ook in het aantal rassen en potentiële rassen, die zij voor de biologische sector in beeld brengen. Dit blijkt ondermeer uit het aanbod op de jaarlijkse rassendemo’s in het kader van Organicseeds.nl op de Proefboerderij Kollumerwaard van de SPNA, op de Biovelddag van PPO-Lelystad en op biologische beurzen zoals BioVak (Nederland) en BioFach (Duitsland).

De markt voor biologisch uitgangsmateriaal wordt in belangrijke mate bepaald door de regelgeving in de belangrijkste exportlanden en natuurlijk de kwaliteit en prijs van het uitgangsmateriaal. Hoewel er per sector verschillen zijn, kunnen biologische telers meeste Europese landen nog gemakkelijk voor gebruik van goedkoper gangbaar uitgangsmateriaal kiezen. In Nederland zijn die mogelijkheden veel beperkter, omdat onze Nationale Annex in tegenstelling tot die van de meeste andere Europese landen een respectabele Categorie I kent. Vanwege deze ongelijkheid hebben de kweek- en handelshuizen in het kader van Organicseeds.nl onlangs een brief overhandigd aan LNV-minister Gerda Verburg waarin zij haar vroegen om krachtig te blijven pleiten voor een eenduidige regelgeving in Europa voor het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal.

Het areaal biologische landbouw in Europa groeit structureel met 7% per jaar. Ervan uitgaande dat de overheden in Europa - de Nederlandse voorop - ervoor zullen zorgen dat er in alle Europese landen een eenduidige regelgeving komt voor het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal, kunnen de Nederlandse kweek- en handelshuizen - goed als zij zijn in de export van hoogwaardig zaaizaad, poot- en plantgoed - die structurele groei in het areaal zien als een mooie uitdaging.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven