Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Carl van de Wiel tevreden over seizoen rode uien

"Afzet rode uien heeft een enorme groei doorgemaakt"

Tholen - Veel uiensorteer- en pakstations draaien hele dagen gele uien en doen er af en toe rode uien bij. Zo niet Agro Centre Holland, het bedrijf van Carl van de Wiel in het Brabantse Langeweg. "Wij zijn juist gespecialiseerd in rode uien en sjalotten. Wij hebben ons bedrijf daar ook op ingesteld door middel van een speciale korte sorteerlijn met rubberen zeven en spijlen, zodat de rode uien niet beschadigen. Met de gele is dat niet nodig, maar de rode zijn veel kwetsbaarder. Slechts één maandje sorteren wij gele uien en dat is in juli als er geen rode uien zijn."

De prijs van de rode uien voor de middelsortering (40-60) ligt momenteel op een niveau rond de 27 cent. De prijs van de 60/80-sortering ligt daar nog tien cent boven. "De rode uien zijn het hele jaar al goedkoper dan de gele. Op zich is dat opmerkelijk, maar eigenlijk kun je de rode en gele uien niet naast elkaar leggen. Het ene jaar zijn de gele uien spotgoedkoop en de rode duur en het andere jaar is dat weer omgekeerd", legt Carl uit.

Momenteel zijn in de supermarkten de rode uien nog steeds duurder dan de gele", vertelt Carl, die de afzet van rode uien naar het supermarktkanaal de laatste jaren in een stroomversnelling zag komen. "De markt van rode uien wordt steeds groter en stabieler. Tien jaar geleden zag je in een enkele supermarkten rode uien. Nu heeft de rode ui in vrijwel alle supermarkten een vast plekje in het assortiment."

Niet alleen in Nederland, maar ook breder wordt de rode ui uit Nederland gewaardeerd. "Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de belangrijkste markten. De markt van rode uien heeft een enorme groei doorgemaakt en wij groeien mee", verklaart de verpakker. "Veredelaars praten over een groei van 8% in de zaadverkoop. Ik denk dat de rode uien 10% vertegenwoordigen van het totale uienareaal in Nederland.""Ondanks dat de Egyptische rode ui een compleet ander product is dan onze heeft deze in de periode juni en juli onze markt grotendeels overgenomen, terwijl wij met onze uitstekende teelt- en bewaarmethodes inmiddels probleemloos jaarrond zouden kunnen leveren", vervolgt Carl. "Ieder jaar zijn er echter weer telers en handelaren die met zwakke partijen te lang blijven werken en daardoor wordt het vertrouwen in onze rode uien geschaad."

Ondanks de lagere prijzen ten opzichte van de gele uien is Carl niet ontevreden over het seizoen. "Van mij mogen we ieder seizoen deze prijzen krijgen. We hebben gewoon hele mooie prijzen gehad, alleen zijn de gele dit seizoen extreem duur. Ik verwacht dat we nog een maand doorgaan met rode uien. Nu zijn de eerste Egyptische uien nog duur, maar als ze volop aangevoerd worden, moeten we ermee weg zijn!"

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: 0168-371230
Fax: 0168-371235

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven