Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Indiase uienexport met 52% gedaald in april

In India is de uienexport in april fors gedaald met 52 procent naar 106.891 ton. In dezelfde periode vorig jaar exporteerde het land nog 225.026 ton uien. De voornaamste reden van de daling is een hogere minimale exportprijs (MEP).

De MEP stond in april dit jaar op 250 dollar per ton, als gevolg van de dalende prijzen in de detailhandel. In november 2009 begon de exportprijs te stijgen nadat de uienprijzen op de markt sterk stegen. Rond april 2009 bedroeg de MEP nog ongeveer 200 dollar per ton. De uienexport loopt via Nafef, deze instantie bepaalt iedere maand in samenspraak met de 12 andere handelagentschappen de MEP.

Volgens de officiële gegevens is de waarde van de uienexport in april naar ongeveer 22 miljoen euro gedaald, terwijl dit vorig jaar nog op ongeveer 40,5 miljoen euro stond. De waarde per eenheid lag echter wel hoger, met zo'n 207 euro per ton tegenover zo'n 180 euro per ton.

Een vertegenwoordiger van Nafed zei verder: "De verwachting is dat de uitvoer in mei zal verbeteren aangezien de MEP gedaald is naar 50 dollar per ton en de binnenlandse prijzen een stuk stabieler zijn." De groothandelprijzen in de belangrijkste uienteeltregio Lasalgaon in Maharashtra daalden naar ongeveer 10,90 euro per 100 kilo op 7 mei, vergeleken met 30,85 euro per 100 kilo in januari. India exporteert uien naar Bangladesh, West-Azië, Singapore en Maleisië.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven